Всеки трети младеж гледа към чужбина

Всеки трети младеж гледа към чужбина  | StandartNews.com

Само 28% ще гласуват за кмет, 10 на сто готови да продадат гласа си

Всеки трети младеж у нас стяга куфарите за чужбина. Това сочи проучване на MBMD по поръчка на Министерството на младежта и спорта, чиято цел е да определи нагласите на младите българи към образование, квалификация и намиране на работа. Почти 30 процента от анкетираните заявяват, че планират скоро да емигрират. Половината от кандидатите за чужбина обаче не знаят чужд език или го владеят слабо. 50 на сто от тях пък не са напускали България, а тези, които са ходили, е на почивка в съседни държави. Цели 94 процента не са участвали в международни програми и обмен.

Младите българи не са много упорити в трупането на знания и умения. Две трети от тях имат свободно време, но не търсят начини да се преквалифицират или доквалифицират. 63% не спортуват, а 69% не четат. Очаквано момичетата са по-активни в търсенето на работа. 33% живеят трудно или едва свързват двата края. 51% не работят, но 62% от тях не са регистрирани в бюро по труда.

Младежите в България ползват много интернет (91%), но не и за търсене на начини за квалификация, обучение и участие в програми.

"Картината, която ни дават данните, не е приятна. Държавата трябва да започне по-координирано да работи за включването на младите в обществения и професионалния живот. България е на първо място в Европа по показателя NEETs на хора, които не работят, не учат и не се образоват с 22.6%, докато средният процент за ЕС е 12", коментира заместник-министърът по въпросите на младежта Калин Каменов пред dnevnik.bg.

Три четвърти от младите не се интересуват от политика, 28 на сто биха гласували на местните избори, а 10% биха продали гласа си.

65% са оптимисти за бъдещето, но едва 30 на сто вярват, че България печели от членството в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай