Всеки срещу всеки

Всеки срещу всеки | StandartNews.com

Подмяна, подмяна, подмяна

Едно от големите постижения на Прехода е, че настрои всеки срещу всеки.
Разобщи ни - до степен на непоносимост.
А ние изобщо не си даваме сметка, до какво ще доведе това.
Всеки срещу всеки - и срещу всичко.
Спрях да си купя набързо плодове и продавачът - усърден и работлив мъж, ме попита за протестите на полицаите.
"Е, не може да се живее с четиристотин лева" - рекох.
"На ден ли?" - отвърна той. Винаги е бил крайно критично настроен срещу властта, а сега стана неин адвокат.
Една баба, която едва се тътреше - и тя беше срещу протестите: "Вземат големи заплати, имат големи къщи и карат големи коли" - редеше компетентно. Но фъфленето й ни се сервираше от една от големите телевизии. Защо подобни идиотизми намират място в новините им?
"Анкетират" трима души за протестите - един е "за", другите двама - против, включително и фъфлотещата склеротичка. И после се сърдят, когато им казват, че са телевизия на властта.
Хиляди полицаи от всички краища на страната се събраха в неделя пред Парламента. Показаха протеста - и, хоп, ето ги и дваминка от "гражданското общество" - те пък щели да протестират пред МВР: "Елате при нас в 15 часа да смачкаме мафията!".
Гражданското общество и от един бут да бъде представено, пак ще му отделят внимание - за "баланс".
Въпросният "контрапротест" беше от двайсетина души, включително и бияча на Волен Сидеров. И той важен-важен: да се увеличат заплатите на полицаите, но за престъпниците между тях да има бърз съд. Побойникът иска бърз съд за престъпниците. Ако прокуратурата продължава да се ослушва, утре той ще поиска бърз съд и за Цацаров.
Чуват се позорни неща по телевизията - полицаите, които протестират, на един му приличали на мутри - той, изглежда, иска да му замиришат на "дизайнери".
Хубаво - обаче оставете политиците с 400 лева заплата, и ще видите как набързо ще се превърнат в истински мутри, даже вълците ще се свиват от тях. Макар че и сега всеки от вас, без да се запъва, може да изреди имената на десетина мутри от Парламента. Сещам се веднага за един, който се изживяваше като латифундист и беше принуждавал селяни от Монтанско да прехвърлят земи на негово име.
Съзнателно настройват публиката срещу полицаите, слагат всички в един кюп.
Онзи, който уби афганистанския нарушител, и той ли е мутра? За мутра ли искат държавна награда?
Методи Андреев пък нарече полицаите "размъкнати торби" - но той има
право да говори така, нали е английски лорд от Перущица.
Гледах внимателно телевизионните репортажи и не видях мутри - а съвсем обикновени, нормални хора, които се изразяваха прилично - и доста по-смислено от някои политици, макар че това никак не е трудно.
Един от тях рече: "Реформата в МВР винаги означава да сложат едно бюро повече и един чиновник повече!"
Бойко им даде онзи ден три милиона - те обаче бяха по-щедри от него.
Ето една проста сметка: 20 заплати по приблизително 500 лева са 10 хиляди лева. За хиляда напуснали полицаи ще са нужни 10 милиона. А 10 милиона, както и да ги въртиш, са повече от три. Ако полицаите се откажат да напускат, Бойко ще е на кяр 7 милиона.
Този текст не е сляпа защита на протестите - макар че протестиращият българин винаги ми е бил по-симпатичен.
Тия дни все повтарят мантрата "Високо заплащане за по-качествен труд". Но, всъщност, в коя област у нас - особено пък в политиката, има същински "качествен" труд - да не говорим за качествено прозрение, което да ни отвежда в бъдещето.
Пак по телевизията гледах една дама да се пени - сякаш бе изгълтала цяла опаковка "Ариел", че заради протестите не можела да се прибере навреме у дома си, че тя хранела полицаите с данъците си, парите за МВР били много и пр.
Много, но за какво/кого - когато обикновеният полицай получава заплатата на една магазинерка, износва униформата си поне четири години, за патрулните коли да не говорим - те са срам за една цивилизована /уж/държава.
Веднъж писах, че пътните полицаи трябва да престанат да вземат рушвети, когато "царят" върне два пъти надвзетите си гори. И сега мисля така.
С една дума, пак качиха на публиката на виенското колело на Подмяната - най-ефикасното оръжие на нашите политици.
Колелото уж се издига към Фалшивите Небеса, макар че иначе се тътрузи в калта.
Щом и Майсторът на Подмяната и неин основоположник Костов се обади, работата е ясна. Ето какво смята той: полицаите да имат бонуси при пенсионирането си, но те да им се отнемат при всяко нарушение.
Прав е: и той може да вземе високолихвените си депозити от КТБ, но ако не си признае, че са му джобните пари, може да ги загуби.
Подменят, подменят, подменят.
Пак ни представят поредната сценка от типичната за Прехода фалшификация - и греховете се стоварват върху обикновените полицаи.
Редовите полицаи не са мафиоти. Обаче те са се нагледали на мафиоти - улични и политически. Всичко им е ясно.
А отгоре на всичко трябва непрекъснато да внимават за подли номера, съчинени сякаш от улични мастии. Спомнете си, каква врява вдигнаха медиите, на какви истерични полюции бяхме свидетели, когато една полицайка уж беше бръкнала в гащите на някаква девственица. Накрая всичко се оказа лъжа - подла, мастийска. И какво? Бръкнаха в душата на полицайката, унижиха и нея и колегите й - нали са мафия, да търпят!
Но някой ден унизените ще ви бръкнат в гащите, да си знаете.
В конспирации не ми се гази. Обаче никак не е прилично да изкарват министъра на финансите Горанов виновник за протестите.
Факт е, че МВР не от днес е превръщано в опитен полигон - сега пък за клетата Бъчварова. Вярно е, че първият вътрешен министър в този кабинет - Вучков, качествен и смислен човек, направи нещо необяснимо: спомняте си, че той си хвърли оставката в деня, когато държавният секретар на САЩ цъфна в София. Бойко беше хванат в крачка, но като опитен фокусник извади от джоба си зайчето, тоест - Бъчварова. Ако държите на редовите полицаи, представете си - само си представете -какво са си казали тогава те.
Стела Римингтън беше първата - изобщо - шефка на могъщата английска МИ-5. Имах възможност да разговарям с нея във "Всяка неделя" - тази забележителна професионалистка към онзи момент, след пенсионирането си, беше шеф на сигурността на концерна "Маркс и Спенсър".
От МИ-5 - в търговски концерн. И тук е така: от търговията с цифри, която някои наричат социология - към МВР. Пълна симетрия.
И сякаш специално за Румяна Бъчварова е измислена поговорката "Кога стана калайджия, кога ти почерня задникът".
По едно време беше готова да се направи и на Маргарет Тачър - и, понеже все още няма стачкуващи миньори, да разгонва протестиращите полицаи.
Някой им пълни главите на тия хора, че Народът е срещу полицаите.
Нелепо е да мрънкаш, че полицаите правят незаконни протести - когато преди време бяха излапани тлъсти политически лихви от не по-малко незаконните протести на "протестърите", примерно.
За едните има закони, обаче за другите - няма.
Полицаи да нарушават закони изглежда неприлично, така е.
Обаче да се отнасят с тях като с животни - по-приемливо ли е?
И не се хилете, когато стотици полицаи се канят да напуснат - понеже утре няма да има кой да ви пази от външните Орди.
А кой ще ви пази от циганите?
И полицаите ли са виновни за Циганското Надигане?
Не насъсквайте хората срещу тях.
Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com , както и в сайта vsyakanedelya.standartnews.com, който представя звездни моменти от легендарната програма "Всяка неделя"

ФОТОС ОТ ПРОТЕСТИТЕ
Надпис:
Полицаите, които протестират, на някои им приличали на мутри. Хубаво - обаче оставете политиците с 400 лева заплата, и ще видите как набързо ще се превърнат в истински мутри, даже вълците ще се свиват от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай