Време за шербет

Президентът пресоли манджата със захаросаната реплика

Време за шербет | StandartNews.com

Преди 3 месеца Кеворк Кеворкян посвети цяла статия на шербета и Бойко Борисов. За това как изливат с кофи шербет върху главата му, как сме стигнали до геноцид с шербета. Пошегува се, че е крайно време премиерът да издаде указ за шербета, на какви дози и кога да се приема.

Президентските съветници (не Иво Христов) явно още тогава са привлекли вниманието на Румен Радев върху статията. И най-вече, върху написаното от уважаван автор, че Борисов освен да управлява държавата, е започнал да издава и укази. Най-вероятно оттогава е гневът на държавния глава и към министър-председателя, и към шербета.

Няма друго обяснение защо човекът, който винаги е вдъхвал респект и отговорност, изведнъж реши да влезе в ново захаросано амплоа. И оттук нататък да се отъждествява като автор на израза "домакинът, който носи шербет". Разбира се, изказан като опасение, че само с това може да се изрази българското участие в срещата на върха ЕС-Турция, която ще се проведе през март във Варна.

Днес да не си на мястото на държавния протокол. Оттук нататък в срещите и на Борисов, и на Радев, с който и да е любител на шербета, ще трябва да се прави

любезното извинение, че
това питие не фигурира в менюто

А за предстоящата среща на върха във Варна - добре, че ще бъде френският президент Макрон. Така елегантно ще излязем от ситуацията, че ние сме в Европа и тук вместо шербет се консумира сорбе.

Разбира се, тази закачка е само малко допълнение към лавината от коментари какво е шербет, кой го приготвя и кога го поднася, които след речта на президента заляха социалните мрежи. Шербет стана и най-търсената дума в Гугъл.

А какво е шербет? Приема се, че това е първото в историята на човечеството студено безалкохолно питие. Смята се, че е на повече от 5000 години, а за негова родина се сочи древна Персия.

В градините на османските дворци плодовете, ароматните растения и подправките, използвани за приготвянето на шербета, се отглеждали под строгия контрол на придворните фармацевти. Своята история за шербета обаче има и Западният свят. Император Нерон бил първият, на когото му хрумнало да смеси вино с мед и лед. А кралица Екатерина Медичи носи със себе си рецептата на истинския ориенталски шербет във Франция. И до днес обаче бастион на шербета си остава Турция. Всяка комшийка има своя родова рецепта как да забърка напитката, която се пази тайна и се предава на поколенията. Във вековете на Османската империя дори е имало специален час, в който следобедният шербет се пие в султанския харем, докато валиде султан

е научавала всички клюки и е гледала сеира

на султанските жени.

Не е новина, че шербетът присъства и във "Великолепният век", и в "Шехерезада". Изненада е, че е в речника на президента. И че тази дума е изречена по повод на България, макар в контекста на бъдеща роля на министър-председателя.

Захаросаната реплика на Радев тепърва ще му създава проблем. И то не с Борисов, защото отсега е ясно, че и двамата ще пият шербета си с Ердоган. Проблемът ще е с хората, които му вярват и го смятат за сериозна алтернатива. И очакват от него големите въпроси и отговори за бъдещето на България.

Но за съжаление, те не се дискутират по време на шербет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай