Неделя,

Време за шербет

От: Администратор -
Време за шербет
A
A
A

Преди 3 месеца Кеворк Кеворкян посвети цяла статия на шербета и Бойко Борисов. За това как изливат с кофи шербет върху главата му, как сме стигнали до геноцид с шербета. Пошегува се, че е крайно време премиерът да издаде указ за шербета, на какви дози и кога да се приема.

Президентските съветници (не Иво Христов) явно още тогава са привлекли вниманието на Румен Радев върху статията. И най-вече, върху написаното от уважаван автор, че Борисов освен да управлява държавата, е започнал да издава и укази. Най-вероятно оттогава е гневът на държавния глава и към министър-председателя, и към шербета.

Няма друго обяснение защо човекът, който винаги е вдъхвал респект и отговорност, изведнъж реши да влезе в ново захаросано амплоа. И оттук нататък да се отъждествява като автор на израза "домакинът, който носи шербет". Разбира се, изказан като опасение, че само с това може да се изрази българското участие в срещата на върха ЕС-Турция, която ще се проведе през март във Варна.

Днес да не си на мястото на държавния протокол. Оттук нататък в срещите и на Борисов, и на Радев, с който и да е любител на шербета, ще трябва да се прави

любезното извинение, че
това питие не фигурира в менюто

А за предстоящата среща на върха във Варна - добре, че ще бъде френският президент Макрон. Така елегантно ще излязем от ситуацията, че ние сме в Европа и тук вместо шербет се консумира сорбе.

Разбира се, тази закачка е само малко допълнение към лавината от коментари какво е шербет, кой го приготвя и кога го поднася, които след речта на президента заляха социалните мрежи. Шербет стана и най-търсената дума в Гугъл.

А какво е шербет? Приема се, че това е първото в историята на човечеството студено безалкохолно питие. Смята се, че е на повече от 5000 години, а за негова родина се сочи древна Персия.

В градините на османските дворци плодовете, ароматните растения и подправките, използвани за приготвянето на шербета, се отглеждали под строгия контрол на придворните фармацевти. Своята история за шербета обаче има и Западният свят. Император Нерон бил първият, на когото му хрумнало да смеси вино с мед и лед. А кралица Екатерина Медичи носи със себе си рецептата на истинския ориенталски шербет във Франция. И до днес обаче бастион на шербета си остава Турция. Всяка комшийка има своя родова рецепта как да забърка напитката, която се пази тайна и се предава на поколенията. Във вековете на Османската империя дори е имало специален час, в който следобедният шербет се пие в султанския харем, докато валиде султан

е научавала всички клюки и е гледала сеира

на султанските жени.

Не е новина, че шербетът присъства и във "Великолепният век", и в "Шехерезада". Изненада е, че е в речника на президента. И че тази дума е изречена по повод на България, макар в контекста на бъдеща роля на министър-председателя.

Захаросаната реплика на Радев тепърва ще му създава проблем. И то не с Борисов, защото отсега е ясно, че и двамата ще пият шербета си с Ердоган. Проблемът ще е с хората, които му вярват и го смятат за сериозна алтернатива. И очакват от него големите въпроси и отговори за бъдещето на България.

Но за съжаление, те не се дискутират по време на шербет.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички