Вот срещу икономиите

Вот срещу икономиите | StandartNews.com

Инж. Константинос Асвестас е изпълнителен директор на компанията Data Concept Bulgaria, експерт в Националната агенция за оценяване и акредитация.

В момента "Сириза" е надеждата на гръцкия народ за възстановяването на загубеното достойнство. Партията на Алексис Ципрас отправи едно послание против политиката на ограниченията, икономиите, които доведоха до значителното понижаване на качеството на живота. Посланието от изборите в неделя е, че гърците искат една по-социална Европа. Това послание несъмнено ще бъде подкрепено и от други държави, като Испания например.

В Европа много се страхуваха, че "Сириза" може да поиска излизането на Гърция от ЕС, връщането на драхмата и т.н. Много хора възприеха "Сириза" като антиевропейска и антиамериканска политическа формация, но всъщност не е така. В последно време партията значително промени политиката си. Лидерът Ципрас категорично заяви нежеланието си Гърция да излиза от Евросъюза. Аз лично съм убеден, че такава опасност не съществува и не е оправдана. "Сириза" ще се подчини на меморандума, ще предоговоря условията на външния дълг и ще се концентрира най-вече върху лихвените проценти и удължаваното на срока. Обещанията на Ципрас не са съвсем реалистични, голяма част от тях едва ли ще бъдат изпълнени в близкото бъдеще. Силно се надявам все пак, че програмата им ще бъде последователна.

С избора на "Сириза" гърците се противопоставиха на съществуващия досега еднотипен модел на управление на партиите, които са на власт от 1974 година. Страната ни се управляваше буквално от две-три семейства. Гърция имаше нужда от такава промяна. Затова победата на "Сириза" е нов етап в съвременната история на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай