Волен е пред дилема - влиза в коалиция или се разпада

Волен е пред дилема - влиза в коалиция или се разпада | StandartNews.com

доц. Румяна Коларова политолог

Първото нещо, което характеризира тези избори, е засилилата се поляризация между две големи политически сили. Тя превърна деня на размисъл в кулминация на предизборната кампания, чийто писък стигна до кресчендо. Всичко това мотивира по един и същи начин двете групи избиратели с една и съща теза: "Ужасно е, ако тези останат на власт!", и съответното: "Ужасно е, ако тези се върнат на власт!". Същевременно тази конфронтация мотивира и избиратели, които потърсиха алтернатива на статуквото в новите малки партии. Но именно мотивацията на двете основни групи, излезли да гласуват, роди парадокс - шансовете на малките партии за достигане на 4% бариера бяха сведени до минимум. Но все пак техните избиратели успяха да реализират втората амбиция и мотивация на предлагащите алтернатива политици - тези партии прехвърлиха 1-процентната бариера и си осигуриха държавно финансиране.

Сега на дневен ред е форматът на бъдещото правителство. Най-вероятно е да стигне до формула кабинет "ала Беров" - програмен, за национално спасение, или както се нарече. Той във всички случаи ще бъде анти-ГЕРБ. И ще бъде удобен за различни бизнес кръгове и мрежи. Но няма да се афишира като правителство на БСП и ДПС, защото подобна коалиция ще бъде посрещната с негодуванието от гражданите. Но БСП и ДПС са партии, които са доказали способностите си за импровизация на коалиции и партньорства. Съдбата на бъдещия кабинет зависи много от "Атака". Тя или трябва да подкрепи едно такова програмно правителство, или да се разпадне. Мисля, че Волен Сидеров ще прояви нужния разум и прагматизъм и ще се възползва от ситуацията, която позволява на партията му да играе ключова роля в 42-то народно събрание.
Не предвиждам сценарий за провал на този парламент и нови избори наесен. Досегашната практика показва, че това не се е случвало в последните 23 г. на демокрация. В крайна сметка коалициите не са брак по любов, а по сметка и разум.

Народът пак ще
излезе на улицата

Юрий Асланов, агенция Афис

Тази предизборна кампания лепна ужасно петно върху имиджа на България като държава с всички тези скандали със СРС-та, фалшиви бюлетини и т.н. А най-вече - с неистовото желание на една партия да остане на власт и с нежеланието на всички останали това да се случи. Сега трябва да забравим за всякакъв тип стабилно еднопартийно правителство и да се работи за постигане на коалиционен кабинет, подкрепен от широк обществен консенсус.

Страшно е, че вече у хората остава трайно съмнение за нещо гнило в цялото досегашно управление на ГЕРБ. И че подобни фалшификации е имало и на предишните избори. А най-вече, че хората, които свалиха с протестите си това правителство, не получават от тези избори нищо. И не виждат никакъв хоризонт пред себе си. Така че очаквам да станем свидетели на ново напрежение и на нови улични протести.

Бившите са
свършени

Кънчо Стойчев, социолог от "Галъп"

Знам, че някои ще ме обвинят в прекалено рано вдигане на наздравицата, но когато става въпрос за свободата в страната, за конституционните устои и за това дали да има, или да няма република, това трябва да се каже на висок глас. Може би най-важното за българските граждани е да си отдъхнат. МВР няма повече да диктува в България. Идва краят на срастването на политическата партия и вътрешното министерство, което в класическата литература се дефинира като мафия - този край е пред нас, той ще настане днес и просто броени седмици ни делят от изваждане всичко на масата.

Към онези наши сънародници, които не са малко и които имат своите пристрастия към ГЕРБ, с уважение към тях бих казал, че за съжаление те ще изживеят своя катарзис в момента, в който цялата истина блесне, а тя ще блесне - какви безобразия са вършени в страната, безобразия извън въображението. И така, както след войната в Германия е имало хора, които са били нацисти в своите разбирания, но не са знаели какво се е вършело, помним историческите кадри как плачат тези хора, защото изведнъж се събуждат и казват: "Боже, аз в какъв сън съм живял. Какво се е случвало и аз не съм знаел, че всъщност 6 милиона евреи са избити и т.н." Без да правя пряка историческа аналогия, казвам на тези наши сънародници: "Да, вие ще изживеете своя катарзис през своите сълзи, но това ще бъдат не напразни сълзи, България оздравява и ще оздравее." Борисов и Цветанов, каквото и да получат, на каквито и да е избори, те се самоизолираха от българското общество. Те са в пълна и тотална изолация. Историята много добре знае, че колкото и силен да си, ако ти си в изолация, ти си задължително губещ, губиш във всички случаи. Излишно е да давам исторически примери от типа на Александър Македонски и т.н.

Силата няма никакво значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай