Вече не сме черната овца на Европа

Вече не сме черната овца на Европа | StandartNews.com

България е сред малкото страни в ЕС, които не създават проблеми, а гледат да решават своите

Будната общественост си изгради траен навик за ритуално самобичуване. Усъвършенстваха се жалейките, в които се разкрива перманентното разочарование на брюкселските чиновници от дереджето в България и как страната ни е незаобиколим прът в колелото на прогреса. Тази наивна и манихейска представа за света не отговаря съвсем на истината, особено напоследък. Естествено, сериалът със съдебната реформа, който върви у нас от далечната 1992 г. и дава все по-нелепи резултати, е далеч от своя хепиенд.

Корупцията и слабостта на държавните институции също са хронични заболявания, от които ще се лекуваме под строгите рецепти на германски лекари без гаранции за пълно оздравяване. Но ако разгледаме сиромашка България на фона на затиснатия от скандали и разправии континент - то страната като една човешка длан е пример за спокойствие и предвидимост - София си има нелеки грижи, но не ги изнася навън, не шантажира никого, не смущава съня на Туск и Юнкер, не разцепва Съюза и не е ничий "троянски кон". Страната ни

е пълна с леко претръпнали еврооптимисти

Да погледнем около себе си. Гърция се е превърнала в непресъхващ извор на кризи от всякакъв характер. Дори вчера премиерът Алексис Ципрас не се посвени да заплаши да блокира подготвяното споразумение на ЕС с Великобритания, ако не получи гаранции, че българската и македонската граница няма да се затварят и стотиците хиляди бежанци няма да останат хванати в капан на негова територия. Обединеното кралство е друг източник на неприятности и настоящата среща на върха стана безкраен маратон от междудържавни срещи в различни формати с цел да се постигне компромис. Дейвид Камерън постави няколко условия за предотвратяване на "Бризход"-а, които залагат потенциални мини пред бъдещето на общността. Ключовото за страните от Изтока, сред които е и България, е настояването да спре социалните помощи на новодошлите имигранти за 7 години и да ореже детските надбавки. Мярката ще засегне силно българските граждани, които смятат да потърсят късмета си на Албиона. Най-трудните преговори Камерън проведе с лидерите на Вишеградската четворка и особено с Полша заради 600-те хиляди поляци, трудещи във Великобритания. Германия и Франция пък се съпротивляват срещу искането на Камерън за изключване на страната му от финансовите регулации и ограниченията на банковия съюз на ЕС. Опасенията им са, че това

ще развърже ръцете на финансовите хищници

от лондонското Сити.
Вишеградската четворка под диригентската палка на Виктор Орбан е огнище на разкол по друга болезнена тема - бежанците. Четирите централноевропейски страни заедно с България са привърженици на план "Б" за силово спиране на човешкото цунами от Близкия изток и Северна Африка. Радикалното решение предвижда в случай, че потокът не намалее до пролетта, София и Скопие да запечатат изцяло границите си с Гърция. Линията на Вишеградската четворка се сблъска челно с концепцията на Ангела Меркел за общо европейско-турско действие. Предвижда се флотилията на НАТО да пази Европа, а всички имигранти да се приемат обратно в Турция. Европейските страни да взимат бежанци директно от лагерите, а нелегалните канали за прехвърляне да бъдат пресечени. Дали планът ще сработи е рано да се каже, но преобладават скептичните настроения, натрупани след поредицата от неработещи решения. Вчера и Австрия панически спря да пуска повече от 80 пришълци дневно на своя територия, за което бе публично порицана. Резултатът от настаняването на 1.5 млн. имигранти през 2015 г. освен до ръст на ксенофобските настроения и раздори доведе и дотам, че 7 страни сложиха кръст на Шенген и въведоха граничен контрол, в две - Франция и Белгия, продължава извънредното военно положение, въведено след атентатите през ноември в Париж. Не спират и строежите на стени по границите дори и в гостоприемните държави.
На фона на цялата гюрултия и нестабилност, тресяща континента от изток на запад и от север на юг, България изобщо не се изявява като стресиращ фактор за Еврокомисията.

Затова след като толкова време търпим тоягата от страна на Брюксел, вече е време и за моркова.
В крайна сметка обстоятелството, че България е от страните, които не създават непрекъснато проблеми, а гледат да си ги решават сами, следва да бъде капитализирано от правителството при преговорите с Комисията и с влиятелните играчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай