Ватиканът хвърли ръкавицата

Ватиканът хвърли ръкавицата | StandartNews.com

Определението "историческо" напоследък стана трафарет в коментарите на дадено събитие. Но посещението на папа Франциск в Турция определено е такова. Защото се оказа, че той не е просто един "народен папа", който пътува с метрото, вози деца в папамобила и коментира футбола и корени корупцията в църквата си. А защото в Истанбул и Анкара той постави директно и без заобикалки пръст в раната относно най-болните теми на нашето съвремие от религиозна, пък и от политическа гледна точка.

Преди всичко Светият отец заяви недвусмислено, че Ватиканът няма да остане безразличен към геноцида над християните в Близкия изток.

Днес живеем в ХХI, а не в ХI век и той, разбира се, не може като предшественика си Урбан II да обяви кръстоносен поход против исляма. За защита на последователите на дадено вероизповедание днес съществуват други начини - диалог между религиите и изграждане на духа на търпимост. Това бе главният лайтмотив във всички изказвания на Негово светейшество на турска земя. Той не изрече нито една дума против исляма като религия, но същевременно категорично осъди всички форми на религиозен екстремизъм. Помогна му за съжаление един кървав инцидент, съвпаднал с визитата му - атентат в джамия в Нигерия."Това е престъпление против Бога!", бе категоричен наследникът на свети Петър.

Най-важното, което се случи по време на това посещение, обаче засяга християнския свят. Не става дума само за съвместната литургия и за размяната на целувки и прегръдки с Вселенския патриарх Вартоломей - последният отдавна е известен с икуменистическите си пристрастия. Става дума за друго - че не друг, а лично папа Франциск обясни какво днес трябва да се разбира под икуменизъм. "Формално обединение на църквите няма да има никога и никой няма да подчинява никого. А с каноничните различия да се занимават богословите. Важното е просто да бъдем единни в отстояването на християнските ценности".

Просто и ясно. И елиминиращо всякакви досегашни страхове и обвинения - състоятелни или не - от страна на православните църкви за папските амбиции за световна власт над християните.

И последно - по място, но не и по важност - е официално обявеното принципно решение за среща между папата и руския патриарх Кирил. "На всяко време и на всяко място, когато и където пожелае", заяви Негово светейшество Франциск.
И вече в неговия си дух на непосредственост в изказа извини московския си събрат за отлагането на рандевуто с думите "Горкият човек си има проблеми", визирайки ситуацията в Украйна. Която също бе гневно осъдена от римския наместник на Христос.

Така Ватиканът "хвърли ръкавицата" не само - и не толкова - на исляма, колкото на другите Христови църкви. На ход са те. И най-вече -родната ни православна църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай