Вържи попа да е мирно селото

Вържи попа да е мирно селото | StandartNews.com

Проф. Божидар Димитров

В основата на днешното етно-религиозно напрежение стои една инициатива на Българската православна църква. За мен самия беше изненада, че преди няколко месеца започна една направо залпова кампания на Светия синод за връщане на храмове, които са културно-исторически паметници.

 

И дори се заведоха дела -за църквата в Добърско, за Земенския манастир и т.н. За Боянската църква не посмяха, но покойният дядо Кирил Варненски, докато беше и.д. патриарх, ми изпрати две писма за връщането й. Всичко това стана в странен синхрон с Главното мюфтийство, което също масирано започна съдебни искове за връщане на имоти.

 

Паралелно с това в парламента бе приета една поправка в закона, която макар и с право отхвърлена от комисията по култура, постанови автоматично връщане на всички имоти на вероизповеданията - без съдебни решения. Не знам какво предизвика тази поправка, но именно тя подпали искрата на този изблик на национализъм в последните седмици. Защото претенциите на Главното мюфтийство са към обекти в места, където няма мюсюлмани или са съвсем малко и сега действащите джамии са напълно достатъчни. Като в Карлово, от където започна всичко. Защото въпросната Куршум джамия е обрасла с негативни емоции. Именно в нейния двор през 1877 г. по време на Освободителна война е изклано цялото мъжко население на Карлово. И, разбира се, все пак това е родният град на Левски, на което протестиращите не пропуснаха да акцентират и което без съмнение допринесе за нарастване на напрежението.

 

Сигурно затова има поговорка - вържи попа да е мирно селото. В случая - вържи поповете и ходжите, за да е мирна държавата. И да не се стига до ексцесии като тези в Пловдив, от които пострада джамията Джумаята, която си е действаща и за която няма никакви проблеми. Както и до петъчните емоции в парламента. Нека просто държавата да си раздаде нотариални актове на действащите храмове от всички вероизповедания и да се сложи точка на въпроса. Защото претенциите на Главно мюфтийство са нереални. Те искат не само джамии, но и вакъфските имоти, какъвто е например безистенът в Ямбол. Само че съгласно шариата в Османската империя собственик на цялата земя е султанът, който е "шейх ул ислям - "глава на вярата". А вакъфите се дават за ползване, но не като собственост - за издръжка на джамиите и благотворителност. Те затова не са могли и да бъдат продавани или залагани, защото не са собственост.

 

Така че е ясно защо сега Главно мюфтийство се оплаква, че има документи само за 3 процента от имотите. Всички нотариални актове, които те сега могат да представят пред съда, са издавани по силата на свидетелски показания вече в Царство България. Такъв е бил законът - трима свидетели, достатъчно възрастни, които да се закълнат, че въпросен имот принадлежи на еди-кого си. Аз мога да намеря не трима, а шестима свидетели, които да се закълнат, че бившият Партиен дом е в нивата на прадядо ми. Ясно е, че не става дума за вяра, а за пари. Лошото е, че БПЦ се остави да бъде въвлечена - волно или неволно - в една опасна история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай