В Близкия изток става горещо

В Близкия изток става горещо | StandartNews.com

Славчо Велков, експерт по контратероризъм и анализатор от Центъра за близкоизточни изследвания

- Защо операцията за освобождаването на Мосул в Ирак трябва да интересува и България, полк. Велков?

- Операцията за овладяването на Мосул е важен елемент от средата за сигурност в региона на Близкия изток и, разбира се, за европейската сигурност, предвид факта, че това е столицата на "Ислямска държава" в Ирак. Това е вторият по големина и важност иракски град и международната коалиция се надява, че с овладяването на Мосул ще се сложи край на ИД като организация - по-скоро на нейното териториално измерение. Мосул е тримилионен град, който към момента е населяван от малко повече от един милион души. В голямото си мнозинство това са мюсюлмани сунити, които са принципни противници на шиитското правителство в Багдад и които нямат никакво намерение и желание да бъдат освобождавани. По простата причина, че те се чувстват сравнително комфортно в условията, в които живеят.

- Как тогава предприетите операции ще повишат средата за сигурност?

- Така си мислят онези, които провеждат операцията. Коалицията за освобождаване на Мосул също е много разнородна. Тя се състои от иракски войски, Иракската национална полиция, сунитски въоръжени милиции и отряди, шиитски милиции и отряди, кюрдската пешмерга (които са най-боеспособните части) и отделно отряди на кюрдската ПКК. Там обаче се преплитат интересите и на големите играчи в региона. Затова тази операция се планира под ръководството на американски военни съветници. Въздушната подкрепа е на 99% от авиацията на САЩ. Там претенции предявява и Турция. Освен с авиация тя посяга към обекта и със сухопътни войски, тъй като има наблизо база с 2000 души - сили за спецоперации. Там са засегнати интересите и на други западни страни като Великобритания и Франция. Картината ще бъде изключително напрегната, особено ако защитниците на Мосул от ИД решат отчаяно да защитават града. Аз лично не съм голям оптимист за успеха на тази операция. Оказва се, че една немалка част от жителите на Мосул поддържа ИД. Те се боят от това в града да не влязат шиитски милиции и да настане клане. От друга страна, планът на операцията предвижда кюрдските пешмерга да стигнат само до чертите на града и да не влизат в него. Ако там започне бой в градски условия, нещата ще се усложнят.

Това е най-лошият сценарий, защото това ще предизвика мигрантски вълни. Засега около 4000 - 5000 са бежанците от селата около Мосул. Те са настанени в лагери под егидата на ООН. Иракската страна има готовност да поеме около 300 000 души. Ако от Мосул излязат повече хора, съществува рискът да се насочат към турската граница, която е сравнително близо и да нагнетят напрежението. Ако добавим и тези от района на Алепо, все още има около 200 000 човека там, всичко това може да даде отражение върху средата за сигурност в региона и оттам върху европейската сигурност.

- Разбиването на ислямистите не създава ли също заплаха за сигурността на региона и Европа?

- От друга страна, при евентуален успех на операцията и Мосул бъде превзет, но не бъдат унищожени напълно бойците на ИД в региона, една немалка част от тях може да се върнат в страните, от които са дошли. Това са и европейски страни, което повишава терористичната опасност за Европа. Дай Боже, да не се случи, но ние не можем да не отчетем вероятността от по-мащабен конфликт в региона на Близкия изток с участието на по-големи играчи - Русия, САЩ, Турция. Това вече е пряка заплаха за националната сигурност на България. Имам предвид военна заплаха с всичките й последствия.

(Пред Епицентър.Бг)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай