Управляващите трябва да гласуват актуализацията

Управляващите трябва да гласуват актуализацията | StandartNews.com

Имат ли нужда от спешен "ремонт" хазната и бюджетът на касата? Защо актуализацията трябва да се гласува сега? И кой трябва да я подкрепи? "Стандарт" попита депутата от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и съпредседателя на Реформаторския блок Божидар Лукарски.

Управляващите трябва да гласуват актуализацията

Даниела Дариткова, ГЕРБ

Колеги от парламентарната група на ГЕРБ ще попълнят кворума, необходим за откриване на заседанието за актуализацията на бюджета на НЗОК. Приемането й обаче ще зависи от партиите, които все още са управляващи, защото и отговорността е тяхна. Това е техният бюджет, който ние неведнъж предупредихме, че е нереалистичен и трябва да бъде коригиран още в средата на годината. За съжаление параметрите, предвидени за актуализацията, отново не са съобразени с тези на Надзорния съвет на НЗОК. Без актуализация проблеми ще има в месеците след октомври, защото с оставащите средства дотогава плащанията могат да бъдат покрити. Но беше хубаво да имаме повече прозрачност и яснота за изпълнението на отделните параметри. Знаем, че е внесен отчет в МС за първото четиримесечие с прогнози за изпълнението, който остана скрит за народните представители, а там ясно се вижда по кои пера е очертаващият се дефицит.

Само сме чували, че недостиг ще има за онколекарствата, медицинските изделия, болничната помощ и лекарствата за домашно лечение, а в останалите параграфи средствата ще стигнат до края на годината. Ясно е, че ако оперативният резерв е похарчен още в началото на годината и сега от него са останали около 60 млн. лв., през последните месеци той няма как да покрие плащанията за болнична помощ. Така че, ако случайно не се приеме бюджетът на НЗОК, актуализацията ще е наложителна през октомври. Тогава тя може да стане заедно със Закона за новия държавен бюджет, има такава практика. Смятам, че има как актуализацията да се случи в рамките на едно по-добро управление на ресурсите на НЗОК. Защото трябва добре да видим дали само бюджетът е приет с неправилни параметри, или това управление на касата не може да оперира добре със средствата и да планира дейностите.

В рамките на това управление отговорността е изцяло на партиите, които подкрепяха правителството "Орешарски". Мисля, че ще бъде по-добре за следващите месеци, ако актуализацията се случи. Но ако не стане така, народът трябва да даде доверие на следващите избори на тези, които могат да се справят с бюджета до края на годината и да изведат страната от финансовата криза.

Без пари социалният мир ще се взриви

Божидар Лукарски, Реформаторски блок

Още от самото начало смятахме, че трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Миналата година алармирахме, че планираните средства са недостатъчни за заплати, медицински дейности и лекарства. След консултациите при президента Росен Плевнелиев в петък обаче установихме, че има доста сериозни основания и за промяна на бюджета на държавата. Разбира се, при условие, че се разпише механизмът за разходите на тези 3,4 млрд. лв. по пера и се намалят разходите от 500 млн. лв. във фонда, определен за общините. Цифрите по изпълнението на бюджета са тревожни. Видя се, че дефицитът е 3%. На сайта на Министерството на финансите се показаха финансовите резултати към 30 юни 2014 г. Оказа се, че в голямата си част приходите, заложени от кабинета "Орешарски", са реализирани на 1/10, а разходите растат и в края на юни сме доближили границата на дефицита. Официално не е ясно какъв ще е той през юли, но ще е над първоначално прогнозируемия. С тази рамка и при тези цифри ние заставаме зад тезата, че актуализация на бюджета е нужна, но при условията, които поставихме - ясно разписана разходна част. Без нея положението ще бъде много тежко за лекарското съсловие и пациентите. Освен това ще има и проблем с еврофондовете. Ако парите от Европа не дойдат, ще има и социален ефект. Той може би е планиран от кабинета "Орешарски" и цели да предизвика ефекта "Костинброд" преди изборите. Това може да взриви честното им провеждане, тъй като ще увеличи социалното напрежение, което така или иначе в момента тлее. За мен това са достатъчно основателни рискове, за да се актуализира бюджетът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай