Петък,

Ципрас в капана на кредиторите

От: Администратор -
2598
Ципрас в капана на кредиторите
A
A
A

Гръцкият казус не е само във фалита на Гърция и евентуалното излизане на страната от еврозоната и дори от Европейския съюз. Не е само пари. В крайна сметка кредиторите, т.нар. Тройка, се опитват да наложат на гърците финансови и икономически условия, но средствата са политически.

Тройката изобщо и не прави опит по някакъв начин да маскира това, което прави. Политическият резултат, който следва от действията на кредиторите, е ясен, той е един-единствен - падането на гръцкото правителство. При единия вариант Ципрас подписва и автоматично пада. Коалиционните партньори от "Истински гърци" ще напуснат мнозинството, ще се отцепят и поне двайсетина депутати от СИРИЗА.

При втория вариант Ципрас не подписва, Гърция излиза от еврозоната, пари няма и гърците сами си го свалят.
Главният въпрос тук е защо тогава изобщо е нужно да има избори. Гърците са си избрали едно правителство, добро или лошо, с определена платформа, ключовото от която е спиране на досегашната политика, а от Брюксел и МВФ им казват - няма значение. Ще бъде, както казваме ние. Каквито и аргументи да се вадят, ситуацията в момента напълно игнорира волята на гръцките избиратели. Народът винаги има право, освен когато ни противоречи.

Можем да дискутираме всичко, да осъждаме гърците, да ги наричаме мързеливци и мошеници, кръшкачи, но едно нещо е неоспоримо - кой избира правителството на една страна решават хората в тази страна. В случая Брюксел и МВФ казват друго.
Въпросът е принципен. Може ли да си избираме ние правителствата и да им даваме мандат да следват дадена политика или не?
Ако не можем, какъв е смисълът да гласуваме за национален парламент? Не е ли по-добре да гласуваме направо за изпълнителен директор на МВФ? Или пък за канцлера на Германия?

Щом те ще казват кой ще управлява.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com