Този парламент няма сила да върне пушенето

Този парламент няма сила да върне пушенето | StandartNews.com

Аз едновременно усилно мразя две неща. Едното са забраните, особено когато са от държавите, другото обаче е пушекът. Проблемът с тютюнопушенето е, че там имаме т. нар. външен ефект или екстермалност, а именно това, че един човек дими, между другото не бих имал никакъв проблем с електронните цигари да се пушат точно където си искат, защото те по никакъв начин не се отразяват на околните, но пушекът се отразява на околните. Аз съм човек, който носи твърди контактни лещи, при определено ниво на задимяване просто физически не мога да седя вътре, започват да ми сълзят очите. Да не говорим за семейства с деца и т.н.

Според мен няма нито политическа сила, особено в момента с този блокиран парламент, нито политическа воля да се променя забраната за пушенето.

Имаме две лоши решения, едното от които беше избрано миналата година, няма никаква причина да отиваме на другото, пак лошо решение.

Да се местим от едно лошо решение на друго лошо, губейки парламентарно време и обществено време в дебати, според мен е безсмислено. Това е решението, ако някой измисли добро решение някой ден, аз лично имам такова, това е решението на мен, непушача, да ми се даде правото. Аз влизам в едно заведение и казвам, а сега в момента всички се спират да пушат, защото аз имам правото да не се пуши, ако някой иска да пуши, да дойде да говори с мен.

Дори да вземем тази цифра от 14 хил. закрити работни места в заведенията заради забраната за пушене, при положение, че очевидно ясен е лобисткият интерес на ресторантьорите да надуват тази цифра възможно най-много, 14 000 е капка в морето, това е нулев ефект. Да не говорим, че състезанието по това къде ще се пуши или къде няма да се пуши е състезание тип дали да е евтин алкохолът, или да не е евтин, тоест какви клиенти искаш да привличаш. Ако ти искаш да привличаш клиенти с висока добавена стойност като ресторантьор, то тогава пушенето отпада само по себе си. И дума не може да става в твоето заведение да се пуши. Тогава обаче идват хора, които плащат много. С двама души клиенти на вечер, колкото иначе в кръчмите с двайсет човека, ще направиш оборот.

(Пред Би Ти Ви)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай