Вторник,

Сянката на Брейвик надвисна над Европа

От: Администратор -
1313
Сянката на Брейвик надвисна над Европа
A
A
A

Афганистанец сече с брадва и нож ужасени пътници във влак. Ирански тийнейджър стреля наред в мол в Мюнхен. За касапниците в Брюксел, Париж и Ница да не говорим. Жените от Запада вече не смеят да се разхвърлят по бикини по атлантическите плажове и да се порадват на скъперническото слънце над Гълфстрийм. Страхът от новите бежанци вече е завладял Европа, и е трудно да се предвидят мащабите на предстоящия сблъсък на цивилизациите. Такъв, какъвто го предрече преди повече от двадесет години Самюъл Хънтингтън. А и в романа си "Махалато на Фуко" Умберто Еко обясни популярно, че историята винаги може да се повтори.

Според полицията стрелецът от Мюнхен е подражавал на норвежкия националист Андерш Брейвик, който през 2011 г. уби 77 и рани над 100 други при бомбен атентат в Осло и стрелба в младежки лагер на остров Утоя.
По-късно пред съда Брейвик посочи като водещ мотив за масовата екзекуция

желанието да
да спре мюсюлманското нашествие в Европа

5 години по-късно истерията сред крайнодесните в Европа заради прииждащите мигранти е несравнимо по-голяма. По-лошото е, че серията от терористични атаки засилиха страха сред хора, които по принцип дори съчувстват на бежанците. Сега повечето от тях също изпадат в ужас от прииждащите тълпи.
Твърде дълго време обаче политиците в Германия, но в цяла Западна Европа криеха главите като щраус в земята. И се правеха, че не виждат очевидното. Сигурно защото иначе добре разбираха, какво са направили.
"Пътят към ада е постлан с добри намерения", твърди старата английска поговорка. Възпитаваното в продължение на три десетилетия в духа на либерализъм и етнорелигиозна толерантност западноевропейско общество може би наистина вярва или по-точно - вярваше, че е възможно създаването на мултиетническо и мултирелигиозно общество. Вярно е, че с първите имигранти - португалци, испанци, гърци, югославяни и донякъде вече европеизираните турци, нещата като че ли изглеждаха възможни.
Но на практика това се оказа само пропаганда. Или просто опит желаното да се превърне в действителност, което пък е най-опасната илюзия. Нищо подобно не се случи.

Имигрантите си останаха имигранти, дори да са трето поколение

родени в новата си държава.
Сегрегирани, държани в гета, пренебрегвани при назначаване на работа, дори и да имат съответната квалификация. Или, като въпросният тийнейджър убиец от Мюнхен Али Давид Сонболи, роден в Германия, вечно тормозен и подиграван от съучениците си. Просто защото е по-мургав, и ходи - ако въобще ходи! - в джамия в петък, а не в църква в неделя.
Стрелбата в Мюнхен би следвало да даде да се разбере, че всички досегашни теории за расово, етническо и религиозно съвместно съществуване наистина са утопия, твърдят по-радикални анализатори. На три поколения германци беше натяквана вината за Хитлер и Втората световна война. Но както е казал техният сънародник Маркс: "Битието определя съзнанието". Когато вече е заплашен не само жизнения ти стандарт, но и чисто личната ти физическа сигурност, неволно ще посегнеш към томчето на "Моята борба", която, не случайно в момента е пазарен хит след 70-годишна забрана. Така в Германия мнозина обясняват растящата популярност на крайните националисти.
Затова никак не е трудно да бъдеш лош пророк в днешните дни. В култовата пиеса "В очакване на Годо" на Бекет два часа героите на сцената очакват Годо. Който все не идва. Днес не само Германия, но и цяла Европа е една гигантска театрална сцена. В която Годо неизбежно ще се появи. Най-вероятно като поредния Андреас Брейвик.
Махалото на Фуко ще поеме отново на дясно.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички