Вторник,

Суша в душите на управниците

От: Администратор -
1187
Суша в душите на управниците
A
A
A

Наводнението във Варна и региона показа, че има небивала суша в душите на управниците ни.
Видяхме кадри от бедствие, каквото обикновено свързваме с отдалечени кътчета на планетата и сме свикнали да коментираме с "Ами то там си е така." Видяхме уплашен кмет, който обаче не забрави да вмъкне репетираната реплика, че онази нощ нямало държава. Видяхме държавни мъже с репетирана загриженост да хвърчат насам-натам по калните улици и да обещават от малки чудеса до Голямо чудо. И под сурдинка доверително да шушнат, че то май нямало кмет. Доживяхме да видим по телевизията цигани да тарашат цигани в знак на солидарност с "изкарването на хляба". И го правеха с добре отрепетирана по "българските" къщи прецизност. Видяхме български еврокомисар да се размотава из България на европейски командировъчни и да ни залива с наизустена от репетиции схоластика за европейската солидарност.

Само едно нещо се оказа НЕ репетирано - как да се стиковат действията на различните служби, службици и организации, когато под "работна среща" не става дума за банкет, а да се свърши работа.
И всеки си направи изводи.

Моите са, че по-ненужно нещо от кучешко лайно в изложбена зала е политик от висшия ешелон в район в бедствие. Защото и той иска внимание и грижи, докато се разкара. Но иска още и охрана, транспорт, настаняване, папкане, срещи, телевизии, информация и т.н. Разход, който със сигурност е в пъти по-голям от събраните средства в помощ на пострадалите.

Щом някой ви каже по телевизията заветната реплика "нека не политизираме ситуацията", то скарите за кебапчетата на поредната предизборна кампания вече димят.

"Закон и ред" трябва да е сериал с 365 епизода годишно. "Застраховане" не е мръсна дума, нищо, че става дума за нечистоплътен бизнес с човешкото нещастие.

Идва ми на ум, че отдавна имам решение на казуса с бедствията. Още преди години предложих да се направи Министерство на бедствията ОТ аварии. Така ще си имаме ефирни пуканки за скучаещата ни човещина през по-голямата част от годината, дори когато Бог не ни изпраща наводнения или пожари. Защото коравината в душите е запушила онзи вече прочут канал за оттичане на водата, по-здраво от бетонни основи на незаконна къща. И не само него и не само там.

Пратете СМС, запалете свещица за загиналите и да си кажем, че ни трябва малко смирение. А доброволците по улиците на Аспарухово показаха, че ние, българите, големите сърца все още ги имаме.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички