Суша в душите на управниците

Суша в душите на управниците | StandartNews.com

Наводнението във Варна и региона показа, че има небивала суша в душите на управниците ни.
Видяхме кадри от бедствие, каквото обикновено свързваме с отдалечени кътчета на планетата и сме свикнали да коментираме с "Ами то там си е така." Видяхме уплашен кмет, който обаче не забрави да вмъкне репетираната реплика, че онази нощ нямало държава. Видяхме държавни мъже с репетирана загриженост да хвърчат насам-натам по калните улици и да обещават от малки чудеса до Голямо чудо. И под сурдинка доверително да шушнат, че то май нямало кмет. Доживяхме да видим по телевизията цигани да тарашат цигани в знак на солидарност с "изкарването на хляба". И го правеха с добре отрепетирана по "българските" къщи прецизност. Видяхме български еврокомисар да се размотава из България на европейски командировъчни и да ни залива с наизустена от репетиции схоластика за европейската солидарност.

Само едно нещо се оказа НЕ репетирано - как да се стиковат действията на различните служби, службици и организации, когато под "работна среща" не става дума за банкет, а да се свърши работа.
И всеки си направи изводи.

Моите са, че по-ненужно нещо от кучешко лайно в изложбена зала е политик от висшия ешелон в район в бедствие. Защото и той иска внимание и грижи, докато се разкара. Но иска още и охрана, транспорт, настаняване, папкане, срещи, телевизии, информация и т.н. Разход, който със сигурност е в пъти по-голям от събраните средства в помощ на пострадалите.

Щом някой ви каже по телевизията заветната реплика "нека не политизираме ситуацията", то скарите за кебапчетата на поредната предизборна кампания вече димят.

"Закон и ред" трябва да е сериал с 365 епизода годишно. "Застраховане" не е мръсна дума, нищо, че става дума за нечистоплътен бизнес с човешкото нещастие.

Идва ми на ум, че отдавна имам решение на казуса с бедствията. Още преди години предложих да се направи Министерство на бедствията ОТ аварии. Така ще си имаме ефирни пуканки за скучаещата ни човещина през по-голямата част от годината, дори когато Бог не ни изпраща наводнения или пожари. Защото коравината в душите е запушила онзи вече прочут канал за оттичане на водата, по-здраво от бетонни основи на незаконна къща. И не само него и не само там.

Пратете СМС, запалете свещица за загиналите и да си кажем, че ни трябва малко смирение. А доброволците по улиците на Аспарухово показаха, че ние, българите, големите сърца все още ги имаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай