Понеделник,

Суровата неотложност на настоящия момент

От: Администратор -
6041
Суровата неотложност на настоящия момент
A
A
A

Нужна е съдебна система, в която да вярват гражданите и инвеститорите

Посланикът на САЩ у нас, Марси Б. Рийс, участва в конференцията "Върховенството на закона: Съдебната реформа в България и алтернативно решаване на спорове".

Като наблюдаваме света около нас, не може да останем необезпокоени от нивото на конфликти, нестабилност и наличието на групи извън закона, чиято дейност причинява страх не само в далечни места, но и в нашите собствени страни. Тези групи застрашават нас, нашите общества и начина ни на живот, не само с действията си, но и поради факта, че открито отричат ценностите, които ние смятаме за основополагащи.

Тези ценности включват вяра в демократичното управление, свободата, толерантността и най-важното, за което сме се събрали днес - вяра във върховенството на закона.

В нашите общества ние приемаме, че има правила, които всички граждани се очаква да уважават. В много отношения силата на нашите общества зависи от правилното функциониране на тази система и от спазването на правилата от всички. Когато те не се спазват или когато се намират начини да бъдат заобикаляни, за да се облагодетелстваме ние, приятелите, сътрудниците или семейството - тогава имаме корупция. И когато имаме налице корупция, дори в неголеми мащаби, или липса на прозрачност и особено ако те останат ненаказани - това подкопава доверието в системата като цяло.
От икономическа гледна точка слабостите във върховенството на закона и корупцията могат да имат особено голям негативен ефект. Той ограничава местните възможности за растеж, лишава правителството от доходи и има пряко отражение върху качеството на живот на гражданите.

Голям обем изследвания - и обикновения здрав разум - подсказват, че корпорациите инвестират в стабилни държави, където прогнозите за възвръщаемост на инвестициите са най-високи. Компаниите се нуждаят от увереност, че държавните правила и регулации и частните договори ще се прилагат по честен и предсказуем начин. Чуждите директни инвестиции в България са намалели през последните години от 9 млрд. евро през 2007 г. до едва 1.3 млрд. евро през 2014 г. Това означава по-малко работни места и по-малко възможности за българския народ.

България е изправена пред - да използвам думите на Мартин Лутър Кинг младши - "суровата неотложност на настоящия момент" да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията. Въпреки че след падането на комунизма България е постигнала изключителен напредък в много отношения, както е видно от присъединяването й в ЕС и НАТО, тя би могла да постигне икономическото развитие и интеграцията в глобалната икономика, които гражданите толкова спешно искат и очакват, само ако има напредък в борбата с корупцията и реформата в правосъдието.

Окуражена съм от предложената неотдавна програма за съдебна реформа и конституционните промени, които ще бъдат необходими за нейното осъществяване. Надявам се тези предложения да са сигнал за готовност да се поеме истински ангажимент, не само да се приемат законодателни реформи, но и да се приложат в пълна степен, така че да има реален напредък.

Това, което имам предвид, е да се изгради съдебна система, на която може да се има доверие, не е ангажирана политически, не действа избирателно и произволно и където справедливостта тържествува. Също така имам предвид система, за която гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички