Станишев отива като бита карта в Брюксел

Станишев отива като бита карта в Брюксел | StandartNews.com

От гледна точка на лидерското поведение решението на Сергей Станишев да стане евродепутат дава възможност за много дискусии. Защото, в крайна сметка, един основен смисъл на политическото лидерство е да се изпълняват поетите ангажименти.

В този смисъл г-н Станишев се превръща в поредния български политик, чието поведение не е предвидимо, а той досега бягаше от подобен тип политически образ. Това беше една от основните характеристики, с която, по негови думи, той превъзхождаше Бойко Борисов. От една страна - непредвидимият, сменящият си мнението, а от друга - твърдият последовател, дори в това, че няма да си подаде оставката. Това е отстъпление от една позиция, която лидерът на БСП си беше изградил през годините относително добре. При всички положения наблюдаваме едно нелидерско поведение.

От друга страна, не се знае защо г-н Станишев е готов да поеме този риск. Вероятно за да наруши тази политическа характеристика, която той имаше, може би има някаква силна мотивация. Когато е преценил рисковете от подобен тип авантюристично действие, може би другата мотивация е надделяла. Но ние няма как да знаем за нея, можем само да гадаем.

Факт е, че соцлидерът вече успя, по един или друг начин, да затвори много врати.

Най-малкото - загубата на ПЕС на евроизборите е една добре затворена врата за каквато и да е по-висока легитимна позиция на Станишев в Европейския парламент (ЕП). Друго щеше да бъде ако той, като лидер на ПЕС, беше спечелил тези избори. В този смисъл ми се струва, че вариантите за развитие пред него не са много. Но защо пък да не стане зам.-председател на ЕП? Това не е толкова нелогично. И ще бъде много добре за г-н Станишев, а може би и за България.
Доколкото става ясно от изявлението му вчера, той няма никакво намерение да подава оставка в БСП и да се отказва от лидерския пост. От друга страна, Станишев казва, че партията има нужда от промяна. Аз обаче трудно бих разчел точно какво иска да каже той, какво има предвид под промени.

Очевидно лидерът на БСП толкова е изгубил доверието на по-голямата част от партията, че поведението му вече подсказва, че не търси допълнително доверие. Няма ги знаците, които да показват, че той се стреми към подобряване на ситуацията.

Що се отнася до случващото се с предсрочните избори, мисля, че само врачките могат да кажат какво ще се случи. В рамките на две седмици имахме толкова различни заявки, интерпретации и предложения, но отново няма никакво решение. Това не е в полза на никого. Институциите са блокирани, всичко куца, а безвремието и липсата на решения не ни помагат. Чуха се слухове, че евентуално може да се търси вариант за широка коалиция в рамките на настоящия парламент. Аз вярвам, че тази формула, колкото и да звучи тежко, на този етап е единствената възможност за някаква политическа стабилност, през която да се случат някакви позитивни неща. Всички политически сили обаче нарекоха този парламент изчерпан. Обществото също го възприема така.

БСП остава на автопилот

Александър Маринов, политолог

Всичко сме виждали през последните 25 години, но такова падение на един поне формален ръководител - не бих го нарекъл "лидер" - аз за пръв път виждам. Това е едно паническо бягство. Въпросът е какво следва от това? Първо, какво следва за БСП и как БСП ще приеме този пореден факт, тъй като Станишев си дава оставката от българския парламент, но не си дава оставката като председател на БСП. Аз не съм чувал председател на партия да отиде в Брюксел и да остане такъв. Изключвам новите партии, както е случаят със СИРИЗА и Алексис Ципрас. Вярно е, че това на практика означава, че БСП се отървава от Станишев, но начинът, по който това се случва, според мен допълнително ще се стовари като удар върху БСП. Второ - какво се случва с правителството след тази по същество абдикация, след това бягство? Тук възниква въпросът, като отчитаме и оставката на Янаки Стоилов - кой говори от името на БСП. Лидерът се е измъкнал, така да се каже, няма го вече тук, в българската политика. Заместникът му, най-активният, си е подал оставката. БСП е като някакъв кораб, който се люшка по вълните. А всъщност това е мандатоносителят. Какво се случва с управлението на държавата, кой носи отговорност за нея, кой взима решенията за нея и т.н., какво се случва в парламента, какви решения ще приеме за оставащото време от работата си?

(Записа Борислава Енчева)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай