Снималите джигит с процент от глобата

Снималите джигит с процент от глобата | StandartNews.com

Ще се трогне ли българинът от акцията "Снимай хулиганите на пътя"? Лош закон или лична безотговорност провокират войната по улиците? И откъде да почерпим ноу-хау, за да не избиват децата ни на пътя? "Стандарт" потърси мнението на Нели Петрова, която е депутат от ГЕРБ, но и една от БГ майките в черно, платили жестокия кървав данък. Дъщеря й - Лора Казанлиева, бе прегазена на пешеходна пътека на 17 юли 2011 г. във Варна.

Не смятам, че възможността да снимаме и после да свидетелстваме срещу нарушителите на пътя, за да бъдат наказани, ще има ефект. Много малко хора решават да свидетелстват в съда, не им се занимава и си намират оправдания. Това е наша българска черта. Докато не си засегнат самият ти, не се интересуваш от проблема на другите. Повечето хора се отнасят с пренебрежение. Ако се въведе финансов стимул обаче и свидетелите в съда получават процент от глобата на престъпилия закона, тогава може би ще е друго и ще са по-заинтересовани да се явят в съда.

Но колкото повече превантивни мерки се предприемат, толкова по-добре ще е. Затова се надявам да се приемат нужните поправки и да има някакъв ефект от тях. За съжаление, след всеки смъртен случай на пътя гражданското ни общество се активира само за малко. После затихва и всичко се забравя. Надявам се ние, като законодатели, да успеем да направим нужните промени и да има някакъв ефект от това. А, колкото по-бързо се случи, толкова по-добре.
Трябва да погледнем към уредените държави, как те процедират и се справят с войната по пътищата, за да приложим опита им у нас. Сегашният закон е посредата - нито много добър, нито много лош. Но не се спазва от пешеходците и шофьорите. За начало трябва да се започне още от шофьорските курсове, които са много слаби. Превенцията - също. Наказанията също трябва да бъдат завишени, но не само за шофьорите, а и за пешеходците, защото забелязвам, че масово се преминава на червен сигнал на светофара, почти никой не спазва правилата. Ние, като общество, носим огромна вина за това, което се случва.
Трябва да се изготви нов Закон за движение по пътищата, а не да се работи на парче. Защото и колите у нас станаха страшно много, а инфраструктурата ни не е подготвена. И се получава хаос между пешеходци, автомобили, тролеи и трамваи.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай