Случаят "Бисеров" като тест

Скандалът извади наяве куп слабости на институциите

Случаят "Бисеров" като тест | StandartNews.com

Случаят "Бисеров" е значимо събитие поради няколко причини. На първо място, заради еднозначността на оценката за това какво се е случило. Еднозначност по отношение на причините за напускането на политиката от страна на Бисеров, причините за иницииране на прокурорска проверка, по отношение на това какво реално се случва. До този момент дори и тогава, когато е ставало дума за доста драматични политически събития, интерпретациите много често взаимно са се изключвали.

Случаят е събитие и заради неочакваността и много бързия си развой. Обикновено сме свикнали в един голям период от време да не очакваме да научим причините за нечие напускане на политиката. А тук всичко става неочаквано и изключително бързо. Разбира се, това е събитие и защото става дума за много висока политическа позиция. Не само за висок политически пост, но и за човек с ключова роля в процеса на вземане на решения. Ключов играч в разцвета на силите си, който в един момент се оказва изправен пред изненадващо за всички разобличение - за него, за партията му, за институциите, в които се намира.

Случаят "Бисеров" е и тест. Проверка на много нива за политическия процес в България по ефектите и последиците, които ще има. Личните последици за Бисеров едва ли са толкова важни за оценката на случващото се в България. Много по-важно е какви ще бъдат ефектите на първо място за ДПС. Дали едно толкова драматично събитие ще може да разклати тази непоклатима политическа конструкция.

Вторият тест е по отношение ефектите и последиците за този модел назначения, който отприщи протестите. Той е една особеност на законодателството и персоналните назначения, която е свързана преди всичко с огромния фокус върху службите за сигурност и енергийния сектор. Може да се каже, че в момента най-спорните, най-важните за управляващите назначения са в тези два сектора. Там господстващата роля на Христо Бисеров е безспорна, така че големият въпрос е може ли да бъде удържан моделът, когато е ударен един от основните му архитекти.

Третият тест е свързан с ефектите и последиците за кабинета "Орешарски". Тук ни интересува коалиционния формат. Дали станалото ще се отрази на отношението между БСП и ДПС, между Станишев и Доган. Дали ще се отрази върху бутафорната роля, която има Местан във вземането на решения. Върху взаимодействието в парламента между представителите на ДПС и БСП.

Много е важно и какви ще бъдат последиците и ефектите за държавните институции. Защото е пределно ясно, че случаят "Бисеров" е симптоматичен за неефективността на изпълнителната власт в много отношения. Като започнем от невъзможността да бъде удържана каквато и да било информация в рамките на службите за сигурност. И стигнем до забавената и неефективна реакция на политически отговорните фигури в държавните институции. Защото е нелепо да бъде оставен без коментар фактът, че политически отговорната фигура за сектора "Контраразузнаване", министърът на вътрешните работи, казва "Не ми е на мен работата да знам". Все пак председателят на ДАНС не е политически отговорно лице. Главният прокурор също. Не може в тази държава никой от управляващите в момента парламентарно представени партии да не носи политическа отговорност за един такъв невероятен гаф на цялата система за сигурност.

Важно е да се подчертае и въпросът за морала. Защото веднага координираните реакции на управляващите бяха да омаловажат случилото се. А станалото говори за тотално отсъствие на работещи механизми за контрол върху конфликт на интереси и търговия с политическо влияние. Което не може да е свързано с някакъв вид технология на властта. И това говори, че всъщност моралът и почтеността са не на последно място, а направо са изключени от наистина важните теми на българската политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай