Сливането на празниците ще отвори доста работа

Сливането на празниците ще отвори доста работа | StandartNews.com

Анкета на Българската търговско-промишлена палата показва, че близо две трети от родните фирми ще слеят коледните и новогодишните празници. След като всяка фирма си е направила сметката, тя има право да вземе това решение. Не трябва да забравяме, че когато едни почиват, други работят, поради което търговията, хотелиерството и ресторантьорството ще са доста натоварени в този период. Така че самият факт, че едни хора няма да отидат на работа, ще създаде работа на други хора. Така структурата на икономиката в рамките на тази седмица ще се промени - едни сектори ще произведат повече за сметка на други, които ще почиват.

Потреблението също ще се повиши, което е свързано с това, че търговията и хотелиерството ще имат по-голяма натовареност. Така че цялостен негативен ефект върху икономиката не би могло да има.

Според допитването около 64% от работодателите са заявили, че ще дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да предоставят такива, а 15% все още не са решили окончателно. Без да имам база за сравнение с предходни проучвания на колегите, тези 64% звучат доста добре като цяло. По принцип даването на бонуси е от дълги години практика не само в частния сектор, но има и такъв тип плащания в някои държавни институции. Това е нормална практика, която може да подкрепи потреблението.

Явно отразява факта, че

тази година е била по-добра за предприятията

може би и по-добра за българския бизнес като цяло.

Статистиката от допитването показва, че около 46 на сто от анкетираните имат намерение да увеличат заплатите на служителите си от догодина. Гладът за кадри ще продължи да бута и през следващата година заплатите нагоре, стига икономиката да върви добре и политическата среда да е предвидима.

Що се отнася до някои твърдения, че трудовият пазар прегрява заради ниската безработица и увеличаването с 10% годишно на заплатите, аз все още не мисля, че става дума за прегряване. Безработицата е ниска, макар още да не е рекордно ниска. В такива условия, когато има малък незает трудов ресурс, т.е. работна ръка, е нормално да има повече натиск за увеличаване на възнагражденията. Стига обаче това да върви ръка за ръка с някои неща като подобряването на представянето на преработващата промишленост и силният износ. Докато тези неща се случват, това няма да е проблем. Ще бъде проблем тогава, когато действително има някакви икономически препятствия пред предприятията и в същото време те не могат да си намерят необходимите им работници. Така че - да, по-трудно е да се намерят хора, има неактивни граждани, които не се броят сред безработните. Истината е,че колкото по-високи възнаграждения се предлагат, толкова и някои от неактивните граждани, които в момента зависят, да речем, от плащане от чужбина от техни роднини,

имат по-голям стимул да се опитат да се включат в трудовия процес

Въпросът е какво правим с минималната заплата, в някакъв момент няма ли да изключим трайно от пазара на труда хора с ниска квалификация, защото голяма част от тези безработни, за които говорим, са хора с много ниска квалификация, никакви или много ограничени умения. Те стават по-трудни за наемане от страна на бизнеса с увеличаването на минималното възнаграждение.

Най-вероятно и през 2018 г. ще се прибегне до използване на чуждестранни работници. Това е краткосрочно решение на структурен проблем. За дългосрочно такова трябва да работим през образователната системи и мерките на пазара на труда.

Важи ли твърдението за ниска безработица за по-малките населени места? По мои наблюдения и данни на Агенцията по заетостта, по-скоро обратното е вярно, а именно, че има няколко ясно обособени клъстери на общини, които са с по-малко население и където безработицата е доста висока. Това са няколко общини в Северозападна България, в смесените райони, в пограничните райони. Има компактни клъстери от общини, в които безработицата остава под 20% и е видимо,че тези отдалечени региони са до известна степен откъснати от случващото се в общата икономика. Т.е., независимо от това дали пазарът стои добре или не, дали икономиката върви или не, има райони в страната, в които това не оказва кой знае какво влияние. Хубавата новина обаче е, че позитивните тенденции се виждат на все повече места, включително и в някои по-малки общини, особено такива, които се намират по-близко до съществуващи или тепърва възникващи индустриални центрове. Виждате в общините около Пловдив как безработицата пада, защото има голямо търсене на труд. Вече се стига дотам, че зона Тракия се разширява до Хасково в търсене на работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай