Следващата вълна към Европа идва от Йемен

Следващата вълна към Европа идва от Йемен | StandartNews.com

Вече всички разполагат с информация относно развоя на събитията в Сирия и най-вече по отношение на сирийската бежанска вълна от стотици хиляди, щурмуващи европейските граници. Но още една страна се намира в подобен катарзис - Йемен, която също е пред падение и разруха. Тази разруха тече с пълна скорост. Когато вълната вече е налице, тогава ще сме изправени отново пред съдбоносно решение. Хиляди йеменци стоят ежедневно на опашки по часове в столицата Сана, за да си закупят самолетни билети. Напускащите се разделят на две групи: едната е заможна, а другата - средна, като се има предвид, че самолетният билет струва $700 и се плаща само във валута.

Само един полет ежедневно ги дели от йорданската столица Аман, а за него чакат хиляди. Между впрочем опашките се увеличават на фона на въздушните удари на коалицията, ръководена от Рияд, и сухопътната операция за ликвидиране на хаусините, близки до Иран и "Хизбула". От друга страна, "Ислямска държава" и джихадистите сеят ужас и убийства. В резултат на всичко това по данните на УНИЦЕФ са убити 500 деца, 702 други са ранени, а още 3000 възрастни и жени са убити и 5000 други са ранени.

Данните на Върховния комисариат за бежанци са, че до март месец тази година са избягали 120 хиляди души от Йемен и други хиляди се подготвят за емигриране. Международният Червен кръст съобщава за над 1,5 милиона души, които са се изселили от вътрешността на страната, далече от боевете и атентатите, а също така алармира за превръщане на Йемен в подобен на сирийския сценарий.

Гръцката емиграционна служба съобщава, че е заловила 94 йеменски емигранти миналия месец. Вероятно темпото на тази война ще се забави покрай идващата зима заради визовия режим между Анкара и Сана, но това няма да попречи на каналджиите да прекарат бежанците от Йордания до Турция по техните маршрути.

Европа е заета със сирийската и иракчанската вълна и не обръща внимание на тази трагедия, а богатите арабски страни в Персийския залив не желаят арабски емигранти. Достатъчно е да се покаже лицемерието на европейската върхушка, което пролича в оттеглянето на проекторешение, представено от Холандия в началото на този месец в Комисията по човешките права към ООН след саудитски натиск. Проекторешението призовава за международно разследване на потъпканите човешки права в Йемен като резултат на войната, водена от Саудитска Арабия, която започна миналата година.

Дали европейските лидери отново ще вкарат плана за "горещи точки" или не, зависи от това как ще се разреши сирийската криза в регионален и световен мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай