Скобите за коли газят конституцията

Скобите за коли газят конституцията | StandartNews.com

Практиката на някои общини да наказват неправилното паркиране, като поставят скоба, е неморална, несправедлива и неконституционна! Член 35(1) от Конституцията на РБ гарантира правото на гражданите на свободно придвижване на територията на страната. Поставянето на скоба е директно и безцеремонно нарушение на това конституционно право. Неправилното паркиране е някаква форма на нарушение на подзаконови разпоредби на дадена община. То не е престъпление, а в най-лошия случай административно нарушение и като такова може да бъде санкционирано, но не и наказвано. При поставянето на скоба наказващият орган няма контрол върху силата на наказанието. Според конкретната ситуация скобата може да причини от забавяне с петнайсетина минути и няколко десетки лева глоба, та чак до загуба на работно място, пропускане на търговска сделка, изпускане на полет за чужбина, а да не дава Господ дори и смърт!

Представете си следната ситуация: Получавате спешно обаждане от детската градина/училището на детето си, че му е прилошало. "Изхвърчате" с колата, спирате пред учебното заведение, влизате и установявате, че трябва спешно да закарате детето в болница. Понасяте се обратно към автомобила, но на него му е поставена скоба (в бързината сте забравили да изпратите СМС, а сте се забавили 16 минути)! Обаждате се на телефона на "Паркинги и гаражи" и чинно изчаквате да дойдат да ви свалят скобата и да си платите. Стигате до болницата, но вече е фатално късно.

Не пожелавам този сценарий и на най-страшните си врагове! В много европейски страни скобите са отменени от тези съображения и са заменени от глоби с фиш. Защо у нас няма такава практика? Може би защото общинската администрация не успява да построи система за налагане и събиране на такива глоби. В създадената от мен страница в социалната мрежа "Забрана на "скобите" в София" се дискутира и въпросът: Ако съм платил дадена сума за паркиране за един час (защото няма възможност за по-малко), а съм ползвал паркомястото 20 минути, това не е ли незаконно обогатяване на общината? А тя за разлика от частните паркинги и фирми е длъжна да обслужва нас - гражданите!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай