Понеделник,

Ще се появи черен пазар за заеми

От: Failed to load user -
1166
Ще се появи черен пазар за заеми
A
A
A

Промените в закона за потребителския кредит бяха приети на второ четене в парламента. Гласуваните текстове премахват таксата за предсрочно погасяване на ипотечните заеми. Налага се и таван от 50% на разходите по бързите кредити. Промените обаче предизвикаха противоречиви реакции. Предлагаме мненията на депутата от БСП Георги Кадиев, който бе сред най-активните застъпници на поправките, и на неговия опонент - икономиста Владимир Каролев.

Владимир Каролев, икономист

Новите правила за кредитите могат да бъдат наречени хубави, но зависи от каква гледна точка ще погледнем. В учебника по икономика за първи курс има един задължителен урок, който казва, че слагането на таван на цената на каквато и да е стока, в случая кредит, води до различни последици. Тук се получават два ефекта. Единият е, че част от потребителите, които са готови да платят цената над тавана, просто няма да получат дадената стока. В случая на бързите кредити това ще са хора, които нямат нито поръчител, нито активи, за да могат да отидат и да получат нормален потребителски кредит. Второ нещо, което може да се случи, е създаването на черен пазар или разширяването на вече съществуващия такъв.

След въвеждането на новите регулации ще има още няколко последици от икономическа гледна точка. Едната е, че банките ще трябва да оценят наново риска си, тъй като той безспорно ще се повиши. Банките собствени пари нямат. Техните активи са кредитите, дадени на фирми и на гражданите, а техните пасиви съответно са депозитите. Те всъщност, както знаем, са посредник между спестителите и тези, които искат да използват спестените пари. И сега ще им се увеличи кредитният риск, защото банките не могат да знаят, когато на мен ми отпуснат кредит, дали аз няма да реша да го върна по-рано и така те да изгубят пари от лихвите. Един от възможните изходи от подобна ситуация е намаляването на лихвите по депозитите или обратното - покачване на лихвите по кредитите. Другата промяна, която може да настъпи, е банките да станат много по-внимателни и да дават много по-малко ипотечни кредити. Това означава, че много хора, които искат да получат такива, просто няма да могат. Крайният извод обаче е, че нищо фатално няма да се случи.

(пред Нова тв)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com