Петък,

Ще подпали ли Гърция чергата на съседите

От: Администратор -
2996
Ще подпали ли Гърция  чергата на съседите
A
A
A

Краят на гръцката драма не се вижда. Точно обратното дори - кризата се задълбочава все повече, а шоковите вълни от нея застигат вече и съседните страни. Да се опасява ли България от "гръцка зараза"?

Вчера (в сряда-б.р.) на българския премиер Борисов му се наложи да уверява, че банковата система в България не е застрашена от кризата в Гърция. А БНБ излезе със съобщение, че банките в България, включително тези с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции, нито пък инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство. Общият тон звучи така: негативни развития в банковите системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността на българската банкова система.

В чуждите издания обаче се срещат и други оценки. Така например белгийският "Стандарт" пише: "Еврото не е пазарен инструмент, който да се подчинява само на правилото за търсенето и предлагането. Общата валута е израз на волята на стотици милиони европейци да обединят съдбите си". Посланието е, че когато си в една лодка, няма значение дали пробойната е отпред или отзад, отляво или отдясно - всички в нея са застрашени.

"Российская газета" вижда в сегашните проблеми на Гърция "симптом на дълбока структурна криза в ЕС", а чешкият "Хосподарске новини" пише по същата тема следното: "При други обстоятелства гръцкият проблем вероятно щеше да бъде решен не с въвеждането на капиталов контрол, а с военна интервенция и установяването на окупационна власт в страната - до момента, докато Гърция не си върне всички задължения заедно с лихвите. Но европейската интеграция прави невъзможно подобно силово решение. Затова е права германската канцлерка, когато казва, че без готовност да се правят компромиси европейският проект би загубил основния си фундамент".

Централните банки в източноевропейските страни, чиито икономики са тясно обвързани с гръцката, тези дни са заети с това да уверяват чуждите инвеститори и родните банкови клиенти, че проблемите на Гърция не са "заразни". В същото време българският премиер Борисов заяви, че гръцката криза може да осуети влизането на България в еврозоната. "Ако сега бяхме в еврозоната, щяхме да плащаме за Гърция - тоест, една бедна държава щеше да финансира страна, която е по-богата от нея. В това няма никаква логика. Докато страните от еврозоната не станат по-дисциплинирани, не виждам причина да бързаме с въвеждането на еврото", каза Борисов, а думите му са цитирани на сайта на германската телевизия n-tv.
"Източноевропейските страни са по-уязвими от Азия или Латинска Америка например, тъй като те поддържат тесни търговски връзки с Гърция", казва пред n-tv Коста Вайенас, ръководител на отдела за инвестиции в развиващите се пазари към UBS Wealth Management в Цюрих. Експертът припомня, че в съседна България над 1/5 от банковите активи се контролират от гръцки банки, които имат силни позиции също в Македония, Румъния, Албания и Сърбия. В неделя македонската Централна банка задължи банките в страната да изтеглят средствата си, намиращи се в гръцки банки или в техни филиали и дъщерни фирми в Гърция и чужбина. Малко след това сръбската Централна банка обяви, че е ограничила трансакциите между гръцките банки и техните сръбски филиали.

Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза".

Българската икономика, която от избухването на финансовата криза до днес е нараснала с около 1 процент, е тясно обвързана с гръцката. 7% от българския износ е предназначен за Гърция. Нито една друга страна на Балканите не изнася повече продукция в Гърция. България продава на южната си съседка най-вече облекло, метали и електроенергия. И обратното - Гърция е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България.

"Ако Гърция е в рецесия, това се отразява на българската икономика в много по-голяма степен, отколкото на другите страни в региона", казва Коста Вайенас от UBS Wealth Management. А Лора Чакърова, анализатор за Източна Европа в лондонската IHS, посочва, че ако гръцките филиали в България останат без пари, българските власти едва ли ще започнат да ги спасяват. В същото време анализатори посочват, че фискалната стабилност на България може и да неутрализира негативните отражения на кризата в Гърция. Малко държави в ЕС могат да се похвалят с по-ниски задължения от тези на България - 28% от БВП на страната. За сравнение: гръцкият дълг възлиза на 177% от БВП.

И още нещо: България би могла да извлече дори полза от гръцката криза. По данни на българското Министерство на финансите, от 2009 г. насам в страната са се регистрирали около 11 хиляди гръцки фирми.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички