Ще излязат ли сметките на Ердоган?

Ще излязат ли сметките на Ердоган? | StandartNews.com

Турците избират нов парламент на страната. Резултатите от това гласуване са важни и поради една друга причина - ще решат съдбата на исканата от президента Ердоган по-голяма власт за себе си.

"Ердоган ни води към катастрофа. В неделя ще гласувам за кюрдите", признава 58-годишният таксиметров шофьор Ибрахим. Той не принадлежи към кюрдското малцинство и дори смята себе си за "горд турчин". В същото време е убеден, че има начин да бъде ограничена властта на президента Ердоган - ако прокюрдската "Демократична партия на народите" (ДПН) спечели най-малко десет процента от гласовете и успее да влезе в парламента.

Нагласите показват, че в Истанбул и Анкара избирателите са разделени на привърженици на управляващите и на опозицията, докато в останалите 79 провинции преднина има управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Анализаторите обаче са единодушни, че прокюрдската партия може да наклони везните в друга посока.

Докато президентът Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу водят предизборната борба под мотото "Една нация, едно знаме, една родина, една държава", председателят на кюрдската партия Селяхаттин Демирташ е издигнал лозунга за мирно съжителство на "всички народи в Турция". Освен турците и кюрдите той има предвид също и алевитите, сунитите, арабите и много други етнически и религиозни малцинства.

ДПН е уверена, че ще прескочи десетпроцентната бариера. Този оптимизъм се основава на получените от Демирташ 9,7% на президентските избори през август 2014 г. Управляващата ПСР непрекъснато се опитва да направи органична връзка между ДПН и забранената в Германия ПКК - Кюрдска работническа партия. Нейният шеф Абдулах Йоджалан от 16 г. е в затвора на остров Имралъ, а Ердоган забрави за обещанието си да работи за напредъка на мирния процес с кюрдите. Обратното дори - с изявлението си, че изобщо нямало кюрдски въпрос, той наля допълнително масло в огъня. "Със стратегията си за елиминиране на всички, които не отговарят на неговите представи, Ердоган значително увеличава вътрешнополитическите напрежения", казва по този повод политологът Хюсеин Багджъ от университета в Анкара.

Според Багджъ, промяната у Ердоган е настъпила със съкрушителната му победа на изборите през 2011 г. Тогава ПСР спечели почти 50 % от гласовете и от двигател на реформите и модернизацията на Турция Ердоган се превърна в политик, който отдавна вече не търси демократичен консенсус. Според Багджъ ЕС вече не може да окаже някакво влияние върху Ердоган: "Преговорите са в задънена улица и в момента ЕС не може да стори нищо за Турция".

Ръководителят на Центъра за икономически и международни изследвания Синан Юлген също смята, че прокюрдската партия ще прескочи десетпроцентната бариера. Много хора в Турция симпатизират на Демирташ, а Ердоган направи много грешки, например инструментализирането на религията за политически цели, казва Юлген.

Анкетите дават сериозна преднина за управляващата партия на Ердоган, но за първи път след успехите й през 2002, 2007 и 2011 г. ПСР може да загуби гласове. Тогава Ердоган ще трябва да се прости с надеждата да спечели поне 367 от всичките 550 депутатски места, необходими му за промяна на конституцията. Ако прокюрдската ДПН влезе в парламента, партията на Ердоган ще има дори по-малко от сегашните си 311 мандата.

ПСР няма планове за коалиция, ако не успее да запази абсолютното си мнозинство. Такава обаче е възможна с републиканците на Кемал Киличдароглу или с десните националисти на Девлет Бахчели. Коалиция с кюрдската партия е невъзможна, тъй като нейният председател Демирташ категорично изключва възможността за коалиция с партията на Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай