Понеделник,

Шоуто продължава

От: Failed to load user -
1611
Шоуто продължава
A
A
A

Доста хора са харесали интервюто на ББ в "Панорама" - народно говорене и пр. Дали да не му дадат и на него 40 лева Коледна добавка?

/Не се бойте - казвам го на редакторите си от "Стандарт" - няма да ви се карат заради мен. А и Той знае онзи прочут анекдот: "Как сте, как сте"? - пошегува се Тодор Живков. "Добре сме, добре сме!?- пошегуваха се хората"./

От интервюто ще бъде запомнен и лафът, че правосъдният министър Христо Иванов сам клател стола си.

Това е много любезно казано - обаче в политиката след подобни любезности следват здрави ритници.
Клател сам стола си - я какъв палавник!

Клати го, лези се като непослушно дете - обаче не пада.

На това ли се разчита - сам да се изсули?

Клати, храбрецо, клати - и дано да паднеш сам.

Като го гледам обаче, клатушкото никога няма да падне сам.

Светът ще се затрие, но той ще си стои и ще прави реформи, докато нищо не остане от съдебната система.
"Сам си клати стола" - дали така ББ не ни подсказва, че такъв е бил и първоначалният му замисъл: да не си губи времето с този и останалите навлеци в кабинета, а да ги остави да се наиграят и сами да се изметат?
Интересна мечта, обаче нереалистична.

И каква е гаранцията, че накрая няма да го завлекат със себе си? Никаква.

Навремето Костов направи новогодишен подарък на публиката, като освободи наведнъж 11 свои министри, без да дава никакви обяснения - може би само с игумена на Драгалевския манастир е споделил тайната. Натири ги два дни преди Рождество Христово.

ББ не е по-малко религиозен от Костов - поне трима папи и двама български патриарси има в колекцията си, тъй че може да разгони някои от министрите си направо в деня на Светия празник.

Но няма да им направи тази услуга.

Той, изглежда, познава закономерностите на Българския Парадокос/Преход - и си е направил добре сметката: колкото повече министри плачат за смяна, толкова по-солидно изглежда кабинетът.

Поне една трета от гребците бъркат ритъма или пляскат като гламави веслата във водата, обаче лодката някак се крепи.

Каква е тази мистерия?

Народецът обаче размишлява за сланинката и няма време за други мистерии.

***
В крайна сметка, така и не стана ясно, какви ги върза и развърза Камерън в България.

Преди два дни предположих, че, докато е "инспектирал" границата, е отправил някакво внушение за отношенията ни с

Турция. После стана ясно, че турският премиер Давутоглу наистина ще идва в София. Това ли е било?

Посещението на Камерън при всяко положение трябва дабъде оценено положително: все пак, той не налетя на някоя банда нелеглни афганистанци.

Новата мода в дипломацията изключва излишните обяснения.
Примерно, идва Хилари Клинтън - и публиката остава с впечатлението, че е дошла да види Боянската църква и група

избрани цигани. Не е малко, разбира се.

Няма пространни обяснения, няма комюникета - приятелските шегички са напълно достатъчни.

Няма и желание да бъдат анализирани тия визити - например, внушенията, които се крият зад нестинарския танц, който Бойко показа на Дейвид. Други времена са - щом и сервитьорите от ресторант "Воденицата" се снимаха с Камерън.
Време за шоу, искам да кажа. Приятели сме, обаче чак до там, че да се снимаме с персонала на един ресторант?
Навремето английската кралица беше посетила резиденцията на българския посланик в Лондон - по онова време това беше великолепният Иван Станчов. По-рано той пък се беше представил на кралицата, облечен с фрака на дядо си, който също е бил посланик в английската столица. Какви българи, нали!

Обаче след височайшето посещение в резиденцията стана известна една снимка, на която нашият готвач беше преметнал ръка през раменете на кралицата. Изражението й бе неописуемо - Алек Попов, и три романа като "?Мисия Лондон" да напише, трудно ще го предаде.

Англичаните са свръхтолерантни - така си обяснявам сега и снимката на Камерън с прислугата от "Воденицата".
Така се лашка Българската История - между фрака на Станчов и снимката на кралицата с готвача. Той, между другото, беше приличен човек и майстор в занаята си. Обаче, нали все гледаме да прегърнем някой - пък ако може да прегърнем всички заедно, още по-добре.

Хей българска прегръдко, ти си толкова широка.

Направи ми впечатление коментара на Любомир Кючуков в "Стандарт" за посещението на Камерън. Бившият ни посланик в Лондон има интересни предположения, които стават още по-любопитни при свенливото мълчание от страна на домакините - освен лафовете за приятелство и пр.

Външнополитическите ни коментатори пък - ако не се притесняват вече да се наричат така - зяпаха снимката от "Воденицата" и нищо не казаха. Както винаги, на тях им е по-удобно да говорят за международното положение - отколкото какви ги търси, или ще ги търси, България между шамарите.

Понеже и това е възможно да се случи - както охотно прегръщаме всеки/всички и също толкова охотно се правим на Петко. Онзи от поговорката "Барабар Петко с мъжете".

Например, някои се питат, възможно ли е да предоставим летището в Безмер за английските ескадрили, запътили се към Сирия?

Пред тази весела перспектива всяка ресторантски нестинарски танц е за предпочитане.

Кючуков предлага на читателите си любопитен анализ, който е далеч по-интересен от мълчанието.

Наистина, ББ подхвърли, но накрак, че "с Дейвид винаги сме гласували заедно" - така се изрази. Но исканията на Великобритания са от такова естество, че и аз по-скоро бих завел Камерън на ресторант, отколкото да се съглася с някои от тях.

Тези искания предполагат "свобода на избора" при дискусиите в Евросъюза - но за нас е достатъчно да прехвърляме ръка и да се прегръщаме със смаяната кралица.
За другото нямаме силици.

Кючуков казва така: "Очевидно големият разговор за бъдещето на Европа предстои. И България има своето място в него - изслушвайки всички аргументи, но формулирайки позицията си съобразно собствените си интереси. Които не винаги ще съвпадат с тези на една или друга от водещите страни в ЕС".

Е, последното би било направо чудо, истинско чудо.

Но по-скоро Христо Иванов сам ще скочи от стола си в локвата, която направи в правосъдната система - отколкото това чудо да се случи.

Ние винаги ще бъдем от групата на Шаро. Така сме орисани.

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.standartnews.com, който представя звездни моменти от легендарната програма "Всяка неделя".


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички