Шампиони по бягане без препятствия

Шампиони по бягане без препятствия | StandartNews.com

Подсъдимите да ипотекират палати и плащат милиони, вместо да се подписват

Поредният инвентарен номер на Темида се изплъзна от правосъдието и вероятно вече играе карти с Братя Галеви на остров с екзотично име. Този път е Брендо. Куриозното при него е, че изчезна, след като български съд го оправда, а италианският го осъди. Иначе казано, поне на този етап райското местенце за Евелин Банев е не някъде другаде, а тук. Поне докато и следващата съдебна институция, в случая ВКС, не се произнесе по случая му, заради който той все пак е имал наложена мярка за неотклонение "подписка". При това такава, която не изисква от него да се подписва.

И Брендо, и Братя Галеви, и Илиян от "Соло" са само част от всичките 23% клиенти на Темида, чиито присъди не успяват да бъдат изпълнени, защото са се укрили от правосъдието. Неотдавна бе оповестена статистика, според която едва ли не всеки четвърти подсъдим изчезва от страната, дълго преди съдът да се е произнесъл окончателно по делото му. Вярно, някои по-късно биват намерени - и все пак лежат. Вероятно обаче това по-често са хората, чиито дела не са били емблематични и знакови за начина, по който действа съдебната система. Може би мащабното издирване на Интерпол успява в крайна сметка

да докопа само кварталния джебчия или местния мародер

решили да преджапат границата, след като най-после са ги уловили в крачка. Тоест хора без финансови ресурси да се скрият задълго. И проблемът в случая дори не е толкова в прословутата корупция, за която толкова се говори. Всеки подсъдим в България може да изчезне за 60 секунди чисто и просто защото у нас няма институция, на която е вменено да следи дали той е в България. От него дори не се иска да се явява лично на процеса, след като той мине на първа инстанция. Може да избяга още преди втората и никой няма да разбере това, докато по делото му не се произнесе и Върховният касационен съд. Нито прокуратурата, нито съдът, нито МВР следят дали подсъдимият, на когото уж е наложена забрана да напуска страната, въобще я спазва. Институциите си прехвърлят взаимно отговорността на кой етап от процеса коя точно от тях е отговорна за това. Мярката за неотклонение "подписка" е истински куриоз - на практика тя не е изисквала Брендо да се подписва. Длъжен е само да уведоми така наречените правоприлагащи органи при промяна на адреса. Може би е крайно време някой да обясни защо на хора с тежки обвинения като пране на пари и убийство (случаите "Соло" и "Стоян Балтов")

се налагат санкции, които откровено не работят

След всеки пореден подсъдим, който напусне кораба, се започват безкрайни коментари и спекулации как трябва да бъдат извършени промени в начина, по който се налагат и следят мерките за неотклонение у нас. За да се направят те, дори не е нужно да се прави цялостната съдебна реформа, за чието провеждане напоследък парата отива по-скоро в свирката на локомотива. Безпощадно ясно е, че нито подписката, нито забраната за напускане на страната са ефективни, особено след като границите се минават само с лична карта. Далеч по-логично е вместо това да се преосмислят гаранциите по подобни дела. Особено за хора, за които е ясно, че имат финансови възможности да се скрият задълго. Ако сумата, която съдът поиска от тях, е такава, че да засегне сериозно финансовото им състояние, може би това все пак ще намали процента на подсъдимите, които решават да изчезнат. Дори и това да не са точно Братя Галеви и Брендо. Ако на подсъдими за убийство и трафик им се наложи да ипотекират палат или да вземат заем, за да платят за пускането си на свобода, вероятно въпросните 23 на сто щяха сериозно да намалеят. Вместо това размерът на гаранциите, които съдът иска от мнозина, е джобни пари, които те с охота плащат, за да не натежават везните на Темида към осъдителна присъда. Промяната на гаранциите може да бъде един от начините мярката за неотклонение да бъде възспираща, а не пожелателна за клиентите на съдебната система. Което, между другото, действително са клиенти - плащат си кеш и в замяна получават нейната амнезия. Законът сякаш съзнателно е направен така, че от него да можеш да се изплъзнеш с максимална лекота и няколко евро в повече. А може би това е наистина съзнателно - и в такъв случай никаква съдебна реформа не би помогнала. Защото ще се окаже, че проблемите на Темида са отвъд нея. А тя самата отдавна е в нокаут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай