Никой не търси Кокаиновия крал

Според апелативните съдии Банев имал забрана да напуска страната

Никой не търси Кокаиновия крал | StandartNews.com

Евелин се подписвал редовно в МВР, последно сложил параф на 11 юли 2014 г.

Къде е Брендо? Това е въпросът, на който, оказва се, може да отговори единствено и само той. В сряда в "Дневник" се появи информация, че Евелин Банев е напуснал страната преди 3 месеца. Осъденият на две инстанции в Италия за ръководител на международна група за трафик на кокаин беше с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Тя му бе наложена от Софийския апелативен съд (САС) през лятото на 2014 г., когато Банев беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на 21 млн. лв. На първа инстанция Софийски градски съд (СГС) му даде 7 години и половина затвор. Състав на САС оправда и останалите подсъдими - доведеният брат на Брендо Симо Карайчев, Моника Добринова, бивша съпруга на Банев, и Десислава Дишлиева. Решението на САС беше подписано с особено мнение от един от тримата апелативни съдии. Прокуратурата протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС). Съобщение за протеста е изпратено и на Банев, става ясно от съобщение на съда. До момента не е върната обратна разписка.

Соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо не е обявяван за издирване към момента. Това каза пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков по повод появилата се информация, че Брендо е напуснал страната преди 3 месеца. "Не е имало такова искане. Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд. Делото е в съдебна фаза от трета инстанция, определена мярка "подписка". Тя означава, че е поел задължение да не променя адреса и да не напуска населеното място, без да уведоми съответния орган. В съдебна фаза това е съответният съд, където делото е висящо. Това не е наказание, наречено "пробация", където осъденият има други задължения", заяви Вучков. "До момента, в който той е бил с мярка "домашен арест", ние сме го контролирали съгласно процедурата", каза Вучков. На 11 юли 2014 г. мярката за неотклонение "подписка" на Евелин Банев-Брендо е променена. На този ден е бил последният подпис, който Брендо е положил при проверка от полицая, който е контролирал по местоживеене домашния арест, заяви пред журналисти директорът на СДВР Младен Маринов. "До този ден ежедневно е контролирано лицето и то се е подписвало ежедневно до момента на промяна на мярката за неотклонение", обясни Маринов. Оттогава Брендо

не е длъжен да се явява в полицията

От съобщение на Софийския апелативен съд по повод на запитване на медиите става ясно, че Брендо има забрана да напуска страната още от 28 март 2014 г. Според съобщението, на 18 март 2014 г. тричленният състав на съда е изменил мярката за неотклонение на един от подсъдимите по делото - Евелин Банев, от "задържане под стража" в "домашен арест". За това определение, съобразно изискванията на закона, е уведомен началникът на Шесто РПУ.
На 28. 03. 2014 г. по искане на прокуратурата тричленният състав на съда е наложил на Евелин Банев забрана за напускане пределите на Република България. За определението на съда са уведомени "Гранична полиция" и СДВР сектор "Български документи за самоличност". След като на 11. 07. 2014 г. тричленният състав на съда се е произнесъл по делото с присъда и е изменил мярката за неотклонение на Евелин Банев от "домашен арест" в "подписка" обаче, забраната за напускане на страната за Евелин Банев, не е отменена от САС. Според съда в момента по делото срещу Брендо за пране на пари тече връчване на книжа на заинтересованите страни, тъй като присъдата на САС е протестирана от прокуратурата в законоустановения срок. След връчването на книжата делото ще бъде изпратено във Върховния касационен съд.

В същото време от Министерство на правосъдието (МП) заявиха в официална позиция, че

институцията няма отношение към контрола

върху наложените мерки за неотклонение "подписка" в рамките на наказателното производство. "Ако ангажираните с тази отговорност институции смятат, че е наложително да се инициира промяна в закона във връзка с изпълнението на мярката "подписка", то МП е готово да съдейства при изготвянето и внасянето на подобни законодателни инициативи", се казва в позицията. От него става ясно, че "в момента в правосъдното ведомство се сформира работна група, която да предложи мерки във връзка с констатираната невъзможност на МВР за контрол върху изпълнението на мярката забрана за напускане на територията на страната. На тази работна група може да се възложи и обмислянето на контрола върху мярката "подписка". До момента, обаче, подобни сигнали няма от страна на прокуратурата, МВР и съдилищата" се казва в позицията.

 

Търсят Галеви и убийците от "Амнезия" и "Соло"

* 19 декември 2014 г. - часове след като Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по 18 г. затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека "Амнезия", двама от тях изчезнаха. Само Данаилов бе открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно бе приведен в затвора в София. На 23 декември Георгиев и Стоилов са обявени за общодържавно издирване.
* 4 декември 2013 г. - ВКС потвърди доживотната присъда на Илиян Тодоров, обвинен за двойното убийство пред дискотека "Соло". Точно преди да го вкарат в затвора, той избяга. Тодоров направи две видеопослания, в които твърди, че е невинен. Обявен за издирване от "Интерпол на" 28 декември 2013 г.
* 3 май 2012 г. - дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, изчезнаха дни преди да влязат в затвора. Те бяха осъдени на по 5 г. за организирана група за рекет. И до момента са в неизвестност. На 6 юни 2012 г. са обявени по искане на България за издирване от "Интерпол" с червена бюлетина

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай