Със слънчогледови люспи намалихме нуждата от газ

Със слънчогледови люспи намалихме нуждата от газ | StandartNews.com

17 компании се борят за златните отличия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които ще бъдат връчени на 29 април. Наградите са в три категории - "Качество", "Растеж" и "Иновации". В първата - "Качество", се състезават 8 компании - "Асарел Медет", "Девня Цимент", "Елит Тръвел Интернешънъл", "Минстрой холдинг", "Сименс", "Томбоу България", "Холсим България" и "Юробанк". За втората - "Растеж", са номинирани "Аурубис България", "Градус-1", "Ден и Нощ", "Лидл България", "Минстрой холдинг", "Трейс груп" и "Уолтопия". В третата група - "Иновации", са "Астра Зенека България", "Минстрой холдинг", "Солвей Соди", "Каолин" и "Юробанк България". В дните до 29 април в. "Стандарт" ще публикува коментари на собственици и мениджъри на номинираните компании и ще представи успехите на управляваните от тях дружества.

Изключително много се радваме, че "Каолин" АД е номиниран за наградата на КРИБ в категория "Иновации" с един на пръв поглед малък, но със стратегическа визия проект. Много сме благодарни и на в. "Стандарт" за интереса към нас и нашия симпатичен проект.

Като всички големи промишлени предприятия и "Каолин" АД е се стреми към непрекъснато намаляване на разходите за енергия. За да свием разходите си за дизел и мазут още през 2001 г. газифицирахме заводите в Сеново, Ветово и Каолиново. Основното количество енергоресурси се използва за сушене и изпичане на каолина. При досегашната технология годишното потребление на газ само в завода във Ветово беше 12 млн. куб. метра. Високите цени на природния газ и постоянния риск от ограничаване на газовите доставки заставиха развойните екипи на "Каолин" да търсят алтернативи за намаляване потреблението на газ. Оказа се, че едно от решенията е използването на люспите от слънчогледово семе, които съдържат голямо количество мазнини. А мазнините са енергия! В района на Добруджа, където работи "Каолин" АД, слънчогледът, и съответно - люспите, оставащи при преработката му, са в изобилие.

Първите тестове през 2011 г. показаха, че слънчогледовите люспи са сериозен източник на топлинна енергия и могат ефективно да заместят част от използвания природен газ. 950 кг люспи заместват 460 куб. м газ на всеки работен час. Инсталацията за подаване на слънчогледовите люспи към горивната уредба на завода във Ветово беше изградена през 2014 г. Тя е изцяло разработена и внедрена от инженерния екип на "Каолин" АД. Изградихме я сами, защото това е първият по рода си проект в България и няма от кого да заимстваме технология и опит. От началото на 2015 г. благодарение на нея близо 30% от използвания преди това природен газ е заместен с био гориво. При инвестиция от малко над 600ахил. лв. се реализират значителни икономии. С приспадане на първоначалните разходи вложението ще се изплати за 3 г.

Така, благодарение на внедрената нова за България технология, "Каолин" АД намалява зависимостта от доставките на газ. В същото време земеделските производители имат реализация на проблемните люспи, оставащи при преработката на слънчогледа. Природата също печели - чрез въвеждането на тази технология "Каолин" допринася за намаляване на парниковите газове с 8000 тона годишно. Така резултатът от реализацията на този на пръв поглед "малък" проект е win-win.
Надяваме се, че нашият пример ще вдъхнови и други предприятия да тръгнат по този път. Готови сме да бъдем полезни на колегите с придобитите от нас ноу-хау и технология.

Решаваме сами някои от проблемите си, но имаме и други - същите, които стоят пред повечето български компании. Но лично аз съм убеден, че правителството е добре информирано за всички проблеми на бизнеса и вярвам, че има не само волята, но и капацитета за да ги реши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай