Сървайвър за даскали и доктори

Ако не спрем агресията срещу тях, скоро ще трябва да ги внасяме от чужбина

Сървайвър за даскали и доктори | StandartNews.com

Баща преби лекарката, която помогна детето му да види бял свят. Ученик потроши с кол учителя по английски език. Това са само два от най-драстичните и пресни примери на какво са подложени две съсловия, на които поверяваме живота си и бъдещето на нацията. Какво се случи, за да се стовари такава агресия върху хората в бели престилки и преподавателите в класните стаи ? А как да си обясним, че едно засичане на пътя може да завърши със зверски побой ? Най-удобното обяснение е, че мизерията озлобява. Нали откакто ни пуснаха в Евросъюза все си стоим на опашката по заплати и доходи.

Да, ама биячите понякога са заможни хора, които точно заради самочувствието, че могат да купят всичко и всеки,

си позволяват да бъдат брутални

А и защото нямат страх от закона, който у нас често е врата в полето. И само баламите не смеят да го престъпят. Даже печелиш лайкове в социалните мрежи, ако си бабаит и тарикат.

Може би по-близо до истината е, че кучето на плашещата агресия е заровено в катастрофата на родното образование. Неграмотните младежи, каквито са голяма част от ромите, са обречени да бъдат аутсайдери. Те мразят всичко и всички и смятат, че обществото трябва да се грижи за тях. Това обаче няма как да се случи, а реакцията е агресия, с която си избива комплекса, че си неудачник. И понеже да си изкараш гнева върху чиновник е по-трудно, най-често дежурни мишени стават учители и лекари.

Някога даскалът и докторът са били почитани като икони. Сега обаче се превърнаха в изкупителна жертва на

озлобените от прехода и безкрайните неуспешни реформи българи

Омотани в дебрите на клинични пътеки, липса на направления и безкрайно доплащане, хората вече виждат в лекарите не толкова спасители, колкото търговци. И са склонни да се усъмнят във всяка тяхна диагноза или препоръка. Случайно или не лекарските грешки бяха раздухани до такава степен, че мнозина сложиха клеймо на цялото съсловие, че е некадърно и корумпирано. На учителите пък се гледа като на безполезни изкопаеми, които вършат работа само, когато им плащаш за частни уроци. Училището вече не само не образова, но и не възпитава, твърдят гневни майки и бащи след поредния случай на побой между ученици. И често сами тръгват да раздават улично правосъдие над преподавателите. Пред които дори и малчуганите от малките класове нямат респект.

Опърпаните даскали

бяха натикани в клишето на неудачници

за децата и родителите отдавна.

Въпросът е докога всичко може да продължава по тази опасна пързалка. Резултатите вече се виждат. Всяка година по хиляда медици стягат куфарите и заминават в чужбина. Там изкарват не само далеч по-добри заплати, но и се радват на голямо уважение. Две трети от учителите пък вече са в предпенсионна възраст, а младите не искат и да чуят да влязат в школския Сървайвър.

Време е да осъзнаем, че се въртим в омагьосан кръг и се затриваме като общество. А както е казал Остап Бендер, спасението на давещите се е дело на самите тях. И ако не намерим начин да озаптим агресията, ще трябва да си внасяме доктори и даскали, както келнерите по морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай