Самозапалването на Лидия е отмъщение

Самозапалването на Лидия е отмъщение | StandartNews.com

Иван Игов, психолог

Не искам да коментирам конкретния случай със самозапалилата се Лидия Петрова пред Президентството в понеделник, а искам да повторя нещо, което винаги съм казвал и то е, че самоубийството е крайна форма на егоизъм. А колкото по-драматично, толкова егоизмът е по-голям.

Затова трябва да има вътрешна нетърпимост, каквато са имали например дедите ни към самоубийците - те дори не са ги погребвали в нормално гробище. Самоубийството е крайна форма на егоизъм, първо, защото такъв отказ от живот наранява околните - близки и обществото като цяло, както в случая.

Ако човек има проблеми, то той е длъжен да ги реши, полагайки усилия за това. Колкото и несъвършена да е държавата ни, в момента ние имаме достатъчно институции. Такова драматично и публично самоубийство като това на Лидия всъщност е някаква форма на отмъщение. В практиката ми на консултант нямате представа колко драматични случаи съм имал на деца и възрастни, в чиито семейства някой се е самоубил. Това нанася огромни травми за цял живот.

С детето на Лидия трябва да се работи, защото травмата е огромна и не се знае дали то някога ще се възстанови и ще се адаптира към бъдещия си живот. Самоубийците не се съобразяват с никой друг, освен със собственото си желание да сложат край на живота си и в случая - по начин, който да бъде забелязан. Публично самозапалване и драматизмът в него може да се превърне в мода, ако обществото не реагира достатъчно зряло на тях. А зрялото общество отхвърля такъв тип самоубийства.

На света сме близо 6 млрд. души, а ние сме в първия милиард по качество на живот. Ако трябва хората да се самоубиват за това, че са бедни и нещастни и имат проблеми, то тогава хората от третия свят трябваше масово да слагат край на живота си, а там броят на самоубийствата е по-нисък от този у нас. Така че това не е причината. В България има десетки хора с много по-сложни проблеми. Нищо не оправдава онези, които посягат на живота си, с цел да привлекат вниманието върху себе си по някакъв начин и да отмъстят на тези, които не са ги разбрали - политиците, обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай