Родно ФБР или клонинг на МВР

Реформата изисква промени и в стратегията за национална сигурност

Родно ФБР или клонинг на МВР | StandartNews.com

Истинско ФБР ли ще правим или две МВР-та? Този въпрос е на път да се превърне в епицентър на политическите трусове през следващите дни и седмици. Битката за контрола върху силовите ведомства стана първостепенна, както се вижда и от вчерашните уволнения на шефовете на шест областни дирекции на МВР. Решителните действия на Цветлин Йовчев обаче са част от цялостен план за преобръщане на цялата архитектура на системата за сигурност.

Още на старта на 42-ия парламент БСП и ДПС внесоха законопроект, който механично премества елитната Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), заедно с целия й архив, от МВР в ДАНС. Факт е, че нито в програмите на двете партии, нито в плана "Орешарски" бе загатнато за пълна промяна в службите. След готвената реформа ДАНС освен контраразузнавателните си функции придобива и редица други задачи - свързани с митническия режим, паричната, данъчната и осигурителната система; трафика на хора; компютърните престъпления; интелектуалната собственост, фалшификацията на пари и документи; трафика на културни ценности; хазарт и миграционни процеси. Връщат се старите правомощия на родното ФБР - да разследва, арестува и извършва обиски. За пръв път обаче мегаслужбата ще може да събира доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Предвижда се директорът на ДАНС да има 6-годишен мандат и да се избира от Народното събрание, докато сега се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Още не е ясно как депутатите ще уредят парламентарния контрол върху ДАНС и дали заседанията на комисията ще бъдат открити за обществеността.

Светкавичните действия на БСП и ДПС не бяха неочаквани. В мотивите към законопроекта Станишев и Местан изтъкват, че ГЕРБ са отнели правомощия на ДАНС и са я превърнали в придатък към неограничената власт на силовия вицепремиер, като са я използвали за подслушвания и злоупотреба с власт. "Има нужда от сериозно департизиране на МВР по високите етажи", заяви по време на пренията Сергей Станишев. "С приемането на този законопроект продължаваме политиката за отнемане на възможностите МВР да продължава да битува като политически репресивен орган", посочи пък Местан. Очевидно новите управляващи подозират, че ключовите структури в министерството

продължават да работят за Цветан Цветанов

а Михаил Миков наскоро го обвини, че е превърнал ГДБОП в "политическия юмрук на МВР".
Цветлин Йовчев защити промените с аргумента, че с идването на ГДБОП ще бъде подпомогната основната дейност на ДАНС - противодействието на корупцията по високите етажи по властта, която е тясно свързана с организираната престъпност. Според министъра липсата на антимафиотите няма да попречи на МВР да организира своите дейности по противодействие на престъпността, охрана на държавната граница и на обществения ред. Йовчев е убеден, че с добра организация и внимателно регламентиране на взаимодействието между МВР и ДАНС ще бъдат избегнати неуредиците.

Напълно логично реформата в специалните служби се натъкна на отчаяна съпротива от ГЕРБ. Цветанов обяви, че с преместването на главната дирекция МВР практически се разделя с ресора "Борба с организираната престъпност". По думите му няма логика служба на контраразузнаването да се превръща в полицейска структура с разследващи функции. Цветанов предупреди наследника си, че е в ход политическа поръчка за унищожаване на МВР. "Управляващите искат разследванията, които са в ГДБОП, да бъдат заметени и потулени впоследствие", лаконично отбеляза и Бойко Борисов.

Неочаквано Цветанов и Борисов намериха опора в бившия червен министър Румен Петков, който смята, че в момента прибързано се правят две полицейски структури. Той постави и въпроса дали международните служби, които дълго време работят с ГДБОП, са известени за промяната.
Общите впечатления са, че преместването на БОП-а става прибързано и без задълбочени дискусии. Възниква въпросът дали България няма нужда от осъвременяване на Стратегията за национална сигурност от 2011 г., приета

преди да станем мишена на глобалния джихад

преди "арабската пролет" и преди Европа да стане арена на социални бунтове и засилващи се бежански потоци от Близкия и Средния изток. По какъв начин в контекста на новите заплахи трябва да се преобразува ДАНС? Ще могат ли да се потушат дългогодишните търкания между командосите в БОП-а и анализаторите в ДАНС? Как МВР ще се бори с организираната престъпност без елитната си дирекция, спецзвеното за задържане на опасни престъпници и техните богати информационни масиви? Няма ли да се влошат резултатите на министерството? Как ще се захранва с оперативна информация ГДБОП, която досега разчиташе много на работата на терен на полицията? И накрая няма ли разместванията да предизвикат трусове и скандали, подобни на тези в ДАНС през 2008 г.? Ще се появи ли риск от теч на секретни данни от новата дирекция за подслушвания?

Още не е съвсем ясно и накъде ще продължи реформата в сектора за сигурност. Цветлин Йовчев изрази намерения да се раздели със сигнално-охранителната дейност, която била неприсъща за МВР. Налице са планове "Гранична полиция" да бъде прехвърлена към Агенция "Митници", а звеното "Документи за самоличност" да се обедини с ГРАО. Засега се предвижда служба СДОТО, която се занимава с подслушване и следене, да бъде обособена в самостоятелна агенция към премиера. По този начин Пламен

Орешарски ще вземе в ръцете си най-мощните инструменти - 

ДАНС и службата, използваща СРС-ата.

Реформата със сигурност ще бъде критично оценена от президента Росен Плевнелиев, който вече изрази недоволство от работата "на парче". Държавният глава има поводи да се сърди - отнема му се правото на последна дума за шефа на ДАНС. Освен това увисва и целият пакет от законопроекти, които уреждат работата на цивилното и военното разузнаването и НСО. Почти сигурно е, че Плевнелиев ще наложи вето, ако законопроектът за ДАНС бъде приет в този му вид. В съпротивата срещу пренареждането на системата за сигурност той ще намери съюзници освен в ГЕРБ в извънпарламентарната опозиция и дори в БСП. От своя страна, Станишев и Местан трябва бързо до прокарат поправките, преди противниците им да са обединили усилия и да спрат амбициозниите проекти на новата власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай