Равен мач в полза на статуквото

Равен мач в полза на статуквото | StandartNews.com

Остават броени дни до официалния старт на предизборната кампания, която ще определи 17-те депутати, които ще представят България в Европарламента. Вече са ясни листите, с които основните играчи на родната политическа сцена ще атакуват Брюксел. "Стандарт" потърси мнения на социолози за съотношението на силите в момента и прогнозите за тенденциите в оставащия месец до вота.

Борис Попиванов

Преди всеки пореден вот - независимо какъв е -обществото се надява той да бъде по-честен и по-прозрачен от предишния. За съжаление сегашната предизборна кампания стартира с поредния скандал с откраднатите ЕГН-та, а и с неразбориите около назначаването на състава на ЦИК. Всичко това не може да не разочарова част от гласоподавателите и да снижи избирателната активност.

Що се отнася до разположението на силите, то данните от проучванията са почти единодушни, че позициите на двата основни съперника - БСП и ГЕРБ, са изравнени. В такъв смисъл европейският вот най-вероятно ще затвърди политическото статукво. Разбира се, изненади в едната или другата посока не са изключени и тогава партията, взела осезаем превес, да се опита да промени парламентарната конфигурация чрез предизвикване на предсрочни избори. Но това е малко вероятно.

От новите формации определено шанс за депутат в Брюксел има по скоро партията на Бареков, отколкото Реформаторският блок. В него прегрупиралите се демократични сили продължават да умуват и разсъждават какво да се прави, докато "България без цензура" и лидерът й просто излъчват някаква воля за правене на политика, което не може да не импонира на избирателите.

Кризата в Украйна активира вечните русофилски и русофобски пристрастия сред българското общество, които няма как да не бъдат използвани от политиците. Но този момент не бива да се преекспонира. Въпреки че яростната проруска риторика на Волен Сидеров може да даде шанс на "Атака" да изличи поне един депутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай