Протестна прежда

Протестна прежда | StandartNews.com

Дежурните митингаджии искат повече суматоха, а не истината за дописките на Филип Златанов

При "активните си мероприятия" различните специални служби широко използват един и същи похват - създава се картина или верига от събития и твърдения, която цели да постигне определен резултат, и след постигането му тази картина се саморазпада, като остават единствено последствията и внушенията.

Сагата с тефтерчето на Филип Златанов притежава всички черти на класическата ченгеджийска манипулация - при изваждането му преди година бе поразен опозиционния ГЕРБ, сега ударът майсторски се откланя към главния прокурор Сотир Цацаров. Днес обаче няма как да бъдат доказани дори съществуването и автентичността на личния бележник на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси. Премиерът Бойко Борисов допусна, че поначало цялото тефтерче е било изфабрикувано и трудно може да бъде опроверган след нелепата кражба на важното съдебно доказателство от автомобила на вещото лице.

Червеният депутат Кирил Добрев, който в миналия парламент разследваше Златанов, пусна едно копие да се върти из медиите, като паралелно в публичното пространство беше внедрен сюжетът с преправеното на Д.П. число 10 (или обратното).

Във вихъра на манипулацията скокнаха

и професионалните митингаджии от Протестна мрежа, които снощи проведоха поредната манифестация с тефтерчета пред Съдебната палата.

Само за година и половина разследването срещу Филип Златанов мина през няколко съдбоносни обрата, които тотално объркаха представите на обществото и същевременно допълнително го изнервиха. Изглежда се натрупаха няколко опити за манипулации един върху друг. По-важните въпроси, които чакат отговор са: 1. Подправени ли са показаните от прокурорите в самото начало откъси от тефтерчето? 2. Предадена ли е коректно цялата документация на комисията "Добрев" и успели ли са депутатите да направят обективно проучване на фактите и обстоятелствата? 3. Откъде се появяват различните копия от бележника и кое всъщност е автентичното?

В цялата тази главоблъсканица намесата на протестиращите още повече усложнява усилията по разплитането на аферата. Налице са сериозни съмнения, че намесата на улицата този път се използва с цел отклоняването на вниманието от едната страна на извършеното престъпление в съвсем неочаквана посока. Главният прокурор Сотир Цацаров държи в ръцете си всички нишки на разследването и от него зависи бързо да пресече опитите за

разгръщане на клеветнически кампании

и "лов на вещици", от които се опитват да се възползват различни олигархични кръгове. Водещите офицери и специалистите по ловене на риба в мътна вода вече са хвърлили въдиците в очакване публиката да започне да кълве на стръвта с тефтерчетата.

Постигнатият дотук ефект е налице - почти никой вече не се вълнува от машинациите на Филип Златанов и от тежко компрометираните от него хора, както и от поръчителите на извършените престъпления. Вниманието се отплесна в посока на множащите се копия и версии на бележниците, както и към всевъзможни конспирации около неговото похищаване.

Протестиращите, съзнателно или не, се опитват да прехвърлят проблемите от болната глава на здравата. Ако прокуратурата и депутатите не излязат навреме с убедителни тези по случая, възможно е сценарият за дестабилизация на институциите да помете и новата власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай