Предизвестено убийство по пантофи

Предизвестено убийство по пантофи  | StandartNews.com

Мъж от Айтос успя да пребие до смърт съпругата си Ивета, защото се скарали за отглеждането на общото им дете. Не е първи случай в България, не е и последен. И няма да го промени никаква Истанбулска конвенция, не защото фили и фоби са против нея. А защото конвенцията не те пази от насилника до съседната врата. Както не те пази и ограничителната заповед. В родното законодателство има достатъчно разпоредби, според които двама бивши съпрузи, ако между тях има сериозни заплахи, да не могат да застанат близо до един и същи дувар. Само че никой не ги спазва. След като родната полиция не успява да издири под път и над път дали един избягал от затвора престъпник е същият или не, защото взел, че си пуснал брада, нима очакваме да направи подобна проверка за съпрузите насилници. Те и без брада са под прикритие, защото никой не ги търси. Ако случайно ги намери, ще се обърне на другата страна.
Неотдавна във Фейсбук група жена пусна сигнал, че въпреки ограничителната заповед съпругът й, чиято майка е адвокат, въпреки системните побои и заплахи е успял да извоюва родителски права над двете й деца. Когато това се случило, й казал "Ще ги убия, за да гледам как се мъчиш". Жената бе избрала единственото място - социалната мрежа, след като се оказало, че прокуратура, съд и полиция не й обръщат внимание.
Разбира се, всяка история има две страни - и нейната може да не е еднозначна. Големият проблем у нас е в това, че законодателството в тази сфера не се прилага особено често, защото на никого не му пука. Социалните работници, които твърде често са свидетели на подобни побои, също не подават такива сигнали, защото това означава за тях огромна бумащина и им пречи да вършат останалата си работа. А все пак и заплатите им са минимални. В случая с Айтос са си я свършили, едва когато майката вече е била убита.
А малтретирани и жени, и мъже, в страната ни има много. При това много повече, отколкото ни се иска да признаем. Самите те крият онова, което им се случва, защото им е неудобно от околните и особено от най-близките. Защото се страхуват да не им лепнат клеймо "Ами сигурно си го е заслужил/а". Защото по силата на това, че са жертви, вероятно си вярват, че наистина го заслужават. Хубаво, има психолози, които работят с тези хора, но психологът няма как да знае за тях, ако те не подадат оплакване.
Хайде само да си спомним за Елин-Пелиновата "Невеста Нена", която пристига с разцепена глава при попа и го моли да вразуми мъжа й. "Ами мъж ти е, ще те бие. Като се вземахте, света опищяхте". Много от родните невести Нени вероятно получават същия съвет. Впрочем, Нена получи и втори - "Като не ти отърва, разведи се". На което отвръща "А, не искам да се развеждам, деца имам, ти, дядо попе, просто го вразуми". Та и много от родните Нени може да са така - домашните побои имат предимство пред това да остане разведена жена и в нейните очи да получи подобно клеймо. Няма да ги вразуми нито дядо ти поп, нито Истанбулската конвенция. А и най-често не ходят по семинари за личностно развитие - режат салатата, изстудяват ракийката и се готвят за поредния побой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай