Право на отговор: Истината кой вмирисва Карнобат

Право на отговор: Истината кой  вмирисва Карнобат | StandartNews.com

Негативни, оскърбителни и абсолютно неверни са внушенията, които прави публикацията във в. "Стандарт" от 30.07.2015 г. със заглавие "Зърнен бос вмириса Карнобат на WC". На читателите се рисува апокалиптична картина, за източници на информация се посочват "хората", а вината за всичко недоказано и предубедено се хвърля върху мен. Извършеното от автора Ангелина Тодорова проучване е едностранчиво, без да са проследени целият обем от информация, протоколите и преписките по темата на публикацията. Моят коментар е цитиран избирателно и поражда двусмислици.

Считам, че съм длъжен да изясня пред читателите причината за злонамерената атака срещу мен.

Завод за преработка на птичи тор в Карнобат няма - нито законен, нито незаконен. Има единствено намерение за изграждането му, подадено от "Агрошанс Комерс" ЕООД, чийто собственик и управител съм аз. Доставени са и някои от съоръженията. Те, все още неразопаковани, се намират на площадката на бившето ДЗС в Карнобат, което е видно за всеки посетител.

Задушлива миризма на тор в Карнобат има, но причината за нея не е в "Агрошанс Комерс" ЕООД. Това доказват протоколите от многобройните проверки на РИОСВ - Бургас през последните месеци. От края на май до средата на август инспектори на РИОСВ Бургас са направили общо 6 проверки. От протоколите, съставени след проверките, става ясно, че миризмата на тор не се усеща дори на площадката на бившето ДЗС - бивши краварници, и че работеща инсталация за преработка на птичи тор тук няма.

"Агрошанс Комерс" ЕООД подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за утилизация на свеж птичи тор и превръщането му в органична тор до РИОСВ - Бургас и БАБХ на 13 юли 2015 г. Въпреки че законът не го изисква, подадохме това инвестиционно намерение и до общината. Веднага след това проверките зачестиха. БАБХ вече даде одобрение за изграждането на новата инсталация. От РИОСВ - Бургас продължават да проверяват. Само за 1 месец обектът беше посетен 4 пъти по подадени сигнали, според твърдения на екоинспекторите. В протоколите на три от тях е записано, че миризмата на тор не се усеща, няма и завод за преработка. Това в публикацията не е отразено. Споменава се единствено проверката, извършена на 23 юли 2015 г. Тя е назначена от тогава временно изпълняващата длъжността директор на РИОСВ - Бургас инж. Таня Манолова в предпоследния й работен ден като управляващ екоинспекцията. За тази проверка тя ангажира и служители на ОД на МВР - Бургас. Мотивите за назначаването на проверката са: 20 дни по-рано, докато пътували за Сунгурларе, инспектори от РИОСВ забелязали някакъв бял пушек, но не проверили откъде произлиза.

Комисията пристига на площадката на бившето ДЗС в 20 ч - извън работното време на дружеството, когато на площадката е само пазачът. Във века на високите технологии проверяващите са направили констатациите си на базата на следните измервателни уреди: нос, очи, ръце. Забелязали, че от комина излиза лек бял дим, на пипане той им се сторил леко топъл, усетили някаква миризма и видели складирани количества тор. Проби и замервания не са извършени.

На 27 юли РИОСВ - Бургас вече има нов директор. На 28 юли обаче Таня Манолова, в качеството си на директор, издава заповед за принудително спиране на инсталацията на преработка на тор, по-късно е издаден и акт за административно нарушение.

На 21.08. идва комисия, която извърши принудително спиране на инсталацията. В нейния протокол е записано: "Не може да се извърши пломбиране поради факта, че няма инсталация". "Агрошанс Комерс" ЕООД обжалва заповедта за принудително спиране на инсталацията пред Административния съд в Бургас като необоснована и излишна - инсталация за преработка на птичи тор няма.

Сигнали са подавани и в Агенция по безопасност на храните. Констатациите от проверката са: на обекта няма прясна птича тор, няма преработка, на площадката не се извършва преработка.

Абсолютно не отговаря на истината и твърдението, че в имота на фирмата на един и същи кантар се теглят камиони, натоварени с птича тор, и такива с пшеница. Там изобщо няма кантар.

Кметската администрация, която твърди, че защитава обществения интерес, и която според моите убеждения стои в основата на всички атаки срещи мен, също извърши своята проверка. На 13.08. общинската комисия установи, че апаратурата за инсталацията е все още в опаковка, а по площадките няма следи от извършвана дейност.

Всички тези факти са пренебрегнати от авторите на публикацията във в. "Стандарт".
В Карнобат действително мирише. Край града има 4 краварника. В един от тях, който е едва на 100 м от жилищните сгради, е изградена лагуна - съоръжение, в което се събира тор от краварника и след като отлежи, се изтегля само течната част от нея. Миризмата е непоносима. Тази лагуна бе изградена през 2014 г. и през миналото лято в града миришеше по същия начин. През 2014 г. обаче нямаше кметски избори и никой не беше заинтересован да инициира недоволство сред гражданите, да подава сигнали и да търси удобен причинител на миризмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай