По-скъпи хапчета ще ни откажат от лечение

По-скъпи хапчета ще ни откажат от лечение | StandartNews.com

Отстъпката, която дават фирмите на аптеките, да се дели между пациентите и здравната каса. Това е записано в проектите за договори на фонда с фармацевтите за 2014 г. Част от гилдията въстана срещу това условие. "Стандарт" потърси мнението и на останалите в бранша, както и на пациентите. Ето какво мислят Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз (БФС) и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО).

Фирмите сега дават отстъпки на аптеките са скъпоструващи лекарства, които за съжаление у нас не се реимбурсират на 100% от НЗОК. Благодарение на тях пациентите могат да се лекуват, тъй като аптеките им ги предоставят. По този начин доплащането за болните хора е минимално или отпада напълно. Това се случва при тежки болести като ревматоиден артрит, остеопороза, паркинсон. Те са съпроводени с инвалидизация, с невъзможност хората да работят и да плащат данъци. Без отстъпките от фирмите практически лечението става недостъпно за пациентите - много малко българи могат да си позволят да заделят 100, 200 или 400 лв. на месец до края на живота си, за да си доплатят за лекарството.

С промените касата ще се опита да прибере част от въпросната отстъпка. Някой ще трябва да даде тази част и това едва ли ще са аптеките, защото те не са социални заведения, остават пациентите. Едва ли касата ще генерира кой знае какъв приход от тези отстъпки, така че за мен целта е една - хората да се откажат да се лекуват. Това буди сериозно недоумение, защото по цял свят се говори как хората трябва да се лекуват все по-рано, да не стават инвалиди и да не тежат на социалната система. В момента у нас изкуствено се създава сериозна пречка, която ще откаже много хора от лечение и голяма част от тях ще изпаднат в тежко състояние.

Не смятам, че е удачно и да има лимит от 6 минути за обработка на рецепта, това са добре отлежали стари идеи. Целта на подобни идеи е да се елиминират от пазара определени аптеки или търговски субекти, които осигуряват лекарства на пациенти в отдалечените места. Те събират рецепти и разнасят след това лекарствата. Това не се харесва на много от фармацевтите и те искат да ограничат тази търговия. Вярно е, че тя е на ръба на закона, но от пациентска гледна точка не може тези малки населени места да останат без какъвто и да е достъп до лекарства. Ако този механизъм отпадне, държавата ще осигури ли алтернатива за тях!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай