Помощ за лошите родители, а не отнемане на децата

Помощ за лошите родители, а не отнемане на децата | StandartNews.com

София. Националната мрежа за децата обединява над 100 организации в цялата страна, които работят с деца и със семейства. Практиката ни сочи, че доста родители считат, че децата им са големи и могат да пробват алкохол, цигари и игнорират или не осъзнават в пълна степен каква е вредата върху здравето и живота на децата им.

Относно нашумелия случай с жената, караща децата й да пушат, тя не трябва да бъде заклеймявана, че е лоша майка, защото тя все пак говореше с децата с любов, това поне беше видно в самия клип. Разбира се, случаят трябва да бъде изследван обстойно от социалните работници и да се видят всички причини за това деяние. Това, което е важно да се знае, е, че трябва да има обучение и консултиране за родителите и трябва наистина някои от тях, които имат трудности в отглеждането на децата, да могат да се консултират и да придобиват умения. Имаме случаи на деца в страната, където са третирани като възрастни и са карани да работят. Ролята на държавата тук е много важна в две основни направления. На първо място, трябва да бъдат въведени мерки и създадени услуги за позитивно или добро родителство, т.е. учене, консултиране и подкрепа на родителите как да бъдат по-добри в грижите си.

Така наречените осъзнати родители си поставят въпроса - бях ли добър родител, това, което направих, беше ли, или не беше добре за детето ми? Дори и за тях е нужно да намират отговор от хора, които могат ги да накарат да бъдат по-уверени. Има обаче родители, които дори не знаят какъв ден е днес, колко е часът в момента. Представете си как един такъв родител възпитава детето си, как го води на училище или пък се грижи за здравето му. Това са сериозни проблеми, които стоят пред политиците, правителството и цялото ни общество. Много важно нещо е как да направим т.нар. универсални услуги - здравеопазването, образованието, да са по-адаптивни и по-приобщаващи към тези родители и към тези деца. Защото те гледат да се отърват от трудните случаи - по-добре той да не е в моето училище, в моя клас.

В случая с пушещата майка не трябва да се прибягва директно към отнемане на децата й, а по-скоро трябва наистина да има задълбочен анализ на случая и работа по него, така че да си гледа децата по един нормален начин. Ако тези деца бъдат сложени в приемно семейство или в дом за деца, страданието и на родителите, и на децата ще е огромно и това е многократно по-голяма вреда, отколкото онова, което се случва във видеото. Никой няма да може да замести майката и бащата на тези деца. Трябва да има политика за заздравяване на връзката между родителите и децата, за да могат децата да се възпитават в техните родни семейства. Министерството на труда и социалната политика, трябва да разработят национална семейна политика, която да включва позитивното родителство, което е една препоръка на Съвета на Европа от 2006 г. Необходимо е изграждане на система за подкрепа на семейството и, разбира се, детските градини, училищата, здравните услуги трябва да са по-приветливи и да бъдат в услуга на децата и родителите.

В Ирландия има 4-5 организации, които са разработили тренинг материали за това как се обучават родителите за по-добри взаимоотношения с децата. Имаме много път да извървим, но важно е да го вървим в правилна посока, а не в обратна!

Георги Богданов, Национална мрежа за децата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай