Поли щеше да е първа, ако не бяха политическите игри

Поли щеше да е първа, ако  не бяха политическите игри | StandartNews.com

Калин Вельов, музикант

Не можах да изслушам всички 26 участници в "Евровизия", но все пак успях да чуя повечето. Това, което мога да кажа, е, че за мен България и Поли Генова са победителят в тазгодишния конкурс. И песента, и качеството на изпълнението, визията, сценографията и всичко, което се случва около Поли, са победителят. Абсолютно бетонно пеене, чисто, с много енергия и заряд. Нещо, което да ме грабне повече от това, на фестивала нямаше. Що се отнася до първа, втора награда - това са абсолютно политически ходове. Това е ясно и се знае, така че аз съм абсолютно убеден, че представянето на България този път бе на световно ниво. Много съм горд, написах го и на Фейсбук страницата си, твърдо го вярвам. След изпълнението на Поли си отдъхнах облекчено, защото си казах "Ето, това вече беше ниво, което много ми се искаше да покаже България". Екипът около Поли - композитори, аранжори, текстописци, всички са свършили страхотна работа и ги поздравявам за това.

Единствено политическите ходове са довели до това ние да не сме на първо място. Естествено, България е малка държава. Една Полша или Русия колко хиляди хора имат пръснати из Европа, за да дадат гласове за своите изпълнители. Така че по това не трябва да съдим. Горд съм с Поли и призовавам всички българи, колкото и в последните години да таим у себе си по малко омраза и завист, да ги загърбим и да я подкрепим в успеха й. Имаме българи, които са успели по света в най-различни сфери и на най-различни нива. вече можем да кажем, че и в музиката имаме световно представяне в лицето на Поли.

Аз не съм гледал всички "Евровизии" досега и не мога да говоря като експерт за тях, но определено тази година ми се стори, че тази година са се постарали изключително много. Изпълнението на руснака например беше неземно - включително технически, с всички светлинни ефекти, които доведоха до това в един момент да не знаеш този човек катери ли се, на глава ли е, на крака ли е... Наистина се бяха постарали много и изглеждаше страхотно. Въобще Швеция е единствената държава в Европа, която има класирани и продадени толкова милиона копия на световната музикална сцена, като започнем от ABBA, минем през "Роксет" и всички техни имена. Това е единствената държава в Европа, която лансира толкова много от своите изпълнители на световната сцена. Така че според мен "Евровизия" тази година звучеше и изглеждаше по-американски. Що се отнася до журирането, там нещата бяха геополитически, но откъм изпълнения и качество беше на световно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай