Вторник,

Покерът за бежанците

От: Администратор -
128
Покерът за бежанците
A
A
A

ЕС направи добра сделка с Турция, сега е важно да остане единен

Напредък има. ЕС и Турция се споразумяха за обща политика по отношение на бежанците. Това, което допреди няколко месеца бе немислимо, днес вече е факт. Най-важното е, че ЕС не се предаде пред Турция и не прие безапелационно всичките ? искания. Брюксел няма защо да се вълнува от това, че турците поставят някои прекомерни искания към общността. Независимо от тях, Анкара ще изпълнява онова, за което се договори с ЕС, дори и само от собствен интерес. Ако това все пак не стане, икономическите последици за страната ще бъдат далеч по-сериозни, отколкото тези за ЕС.

Цената, която плаща Брюксел за сътрудничеството, поне на първо време, е само от финансово естество - 3 млрд. евро. Едва ли може да се очаква, че визовият режим за турски граждани ще бъде изцяло отменен. Възможно е това да стане за бизнесмените, но не за всички. Що се отнася до пълноправното членство на Турция в ЕС, засега то си остава немислимо. В крайна сметка може би ще се стигне само до някакъв особен вид партньорство, който ще носи ползи и на двете страни.

Най-важното сега е двете страни действително да си сътрудничат добре. Предвидена е горна граница за бежанците, които легално да преминат от Турция в ЕС. Това ще облекчи бежанския товар на страната и ще внесе повече предвидимост в действията на ЕС. В същото време и Турция ще трябва да е готова да приема бежанци от Бангладеш, Пакистан или Иран - т.е. онези хора, които ЕС не счита за бежанци от военни региони. Освен това Турция, също както и ЕС, ще трябва да контролират по-добре границите си. Всичко това значително ще затрудни бизнеса на каналджиите, поне докато не открият нови маршрути. Никой обаче не бива да забравя най-важното: че става дума за хора. Онзи, който има нужда от закрила, не бива да бъде изоставен на произвола на съдбата, дори и контингентите да са изчерпани. Това е дълг на всички, които имат някакъв досег с бежанците - както в ЕС, така и в Турция. Това означава, че ако парите от Брюксел отиват само за реклама на Ердоган, Брюксел ще трябва да реагира бързо.

Има и още нещо много важно: ЕС е длъжен да бъде единен. От споразумението с Турция зависи и това дали ще бъде спасен Шенген, тоест свободното придвижване на хора от страна в страна. Някои страни-членки вероятно ще продължат да си правят оглушки и ще оставят Германия да се бори сама с всички проблеми. Безсмислено е те да бъдат заплашвани и санкционирани, за да тръгнат по един път, смятан от тях за вреден. В крайна сметка обаче може да се стигне до едно опасно развитие - да има един мини-ЕС и мини-Шенген, в които да влизат само богатите, големите и съгласните с общата бежанска политика, както и един периферен ЕС. Подобно развитие обаче би навредило на несъгласните с бежанската политика повече, отколкото да им помогне. За тях ще е по-добре да заложат на разума. Това би помогнало на всички, а и на ЕС като цяло. ЕС се бори за влияние в света. Влияние, което големите страни-членки като Франция все още имат и използват, и което малките и по-слабите никога не са имали. Това влияние ще става все по-важно. Това си личи по споровете около бежанците. Това показват и кризите, които не могат вече да бъдат овладени без ЕС.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички