По-добре Орешарски от съюз БСП-ГЕРБ

По-добре Орешарски от съюз БСП-ГЕРБ | StandartNews.com

Възможна ли е коалиция БСП-ГЕРБ, как ще се развият протестите, и кога ще са следващите парламентарни избори? Тези въпроси обсъждаха в студиото на Би Ти Ви спецът по избори и професор по математика Михаил Константинов и социологът Юлий Павлов.

Юлий Павлов:

Аз лично не смятам, че коалиция БСП-ГЕРБ е възможен вариант в тази ситуация. Има разлика между това, което искат протестиращите, и това, което иска обществото, тъй като протестиращите искат избори веднага, а обществото е разделено по този въпрос. Няма практика в Европа да се правят избори два-три месеца след предишните с едно единствено изключение - ако не може да се състави правителство. Това не е случаят у нас - правителство е съставено. Парламентарната практика е то да поработи известно време.

Нека не забравяме, че това е един протест основно на центъра на София, но в останалата част от страната излизат по няколко десетки души. Значи, сега отново имаме една много силна конфронтация, която не е само между партийните лидери, но и между избирателите на ГЕРБ и на БСП. Затова аз не смятам, че е възможна голяма коалиция. Тя ще се възприеме като тържество на олигархията. Като това, че големите партии се събират в името на далаверата. Затова смятам, че компромисното решение е да се сложи някакъв хоризонт за правителството, да работи примерно докъм март-април и след това заедно с европейските избори да се проведат и парламентарни. Какво става, ако правителството наистина подаде оставка веднага и се направят предсрочни избори? Актуализацията на бюджета няма да стане, което не е болка за умиране, но кой ще подготви следващия бюджет? За да се приеме бюджетът в края на октомври - началото на ноември, той трябва да се работи още сега, за да може септември-октомври да бъде подложен на обществено обсъждане. Ние ще започнем фактически следващата година без бюджет. Много от европейските пари ще бъдат пропуснати и така нататък.

Значи, трябва да се мисли за тези неща, трябва да се мисли за алтернатива. Каква е тя? При избори сега ще има парламент, в който ще има между 3 и 6 партии. Ако са 3 партии, то отново БСП и ДПС ще си направят правителство. Ако влязат пък до 6 партии, то тогава кой знае какви отново нелицеприятни комбинации ще се случат между тях. Ако имаме и две "Атаки", вече да не говорим как ще ни гледат в Европа.

Аз също смятам, че по-нататък, не сега под натиск, би било възможно да се стигне до промяна на голяма част от състава на кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай