Играта на инат спъва държавата

Борисов и Станишев имат лична полза, ако се разберат

Играта на инат спъва държавата | StandartNews.com

Възможна ли е коалиция БСП-ГЕРБ, как ще се развият протестите, и кога ще са следващите парламентарни избори? Тези въпроси обсъждаха в студиото на Би Ти Ви спецът по избори и професор по математика Михаил Константинов и социологът Юлий Павлов.

Михаил Константинов:

В момента има непримиримост - две групи, които не искат да отстъпят. Това са протестиращите и управляващите. При такива случаи изходът е двете страни да отстъпят по малко. Какво трябва да стане? Протестиращите искат две неща - избори сега и оставка на Орешарски. Избори сега са глупост, но оставка на Орешарски трябва да има според мен, защото той и неговото правителство направиха твърде много неадекватни действия, за които се подава оставка.

Когато има две големи сили, които сами не могат да управляват, а малките ги дърпат за опашките и ги рекетират, се прави голяма коалиция. Модел в Германия, в Австрия, в Чехия. Искам да напомня, че има две големи коалиции, които са бетон - свръхголямата е БСП-ГЕРБ, 181 депутати, една по-малка двойна ГЕРБ-ДПС, която се забравя, 133 депутати. Да се върнем на голямата. Със 181 депутати вие променяте конституцията, както си искате и сте много стабилни, поне в парламентарно отношение, рекетьорите си отиват вкъщи.

Едната партия посочва или подкрепя премиер, другата посочва или подкрепя председател на парламента. Министерство от едните, ресор на парламентарна комисия от другите, за да се контролират взаимно. И най-важното - разписан по месеци график - този месец правим това, тези закони, тези мерки и избори през май догодина. Ако имаме някакъв акъл, ще трябва да го направим. В момента на България й пречи противоборството на двамата лидери, не мислете, че хората са толкова разделени. Заради ината на двама лидери в момента сме в патово състояние. Станишев иска да стане шеф на ПЕС постоянно в момента точно това го карат - да отстъпи, за да бъде подкрепен. Г-н Борисов иска да стане президент след 3 години. Значи, ако той в даден момент постъпи правилно за нещо, ще си подобри шансовете. Тоест, те дори и в личен план, ако забравят, че толкова се мразят биха имали сметка от това, за което говоря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай