Под шапито на "Цирк дьо Барек"

Под шапито на "Цирк дьо Барек" | StandartNews.com

"В селото на въртоглавите всеки ден е панаир". Тази любима сентенция на Любен Дилов се превъплъти в реалността покрай ежедневните кавги сред депутатите от Българския демократичен център (БДЦ). За оплелите се в юридическата каша е редно да поясним, че БДЦ е парламентарна група на коалиция "България без цензура", в което освен ББЦ влизат още формациите ЛИДЕР, ЗНС, "Гергьовден", Партията на жените, Радикалите и Свободните демократи. Миналата неделя Бареков хвърли поредната си димка - обяви, че напуска съпредседателския пост на коалиция ББЦ, с което илюстрира простичкия факт, че междупартийният съюз вече не съществува. Сериозно разгневен, той изцяло свали и политическото си доверие от БДЦ.

В същото време, макар коалицията "Дядовата ръкавичка" да се счита за погребана, неговите подопечни депутати остават част от ПГ на БДЦ и ще продължат някак си да гласуват по съвест.

Последният спектакъл на "Цирк дьо Барек" е предизвикан от разделението на партньорите за отношението им към правителството на Бойко Борисов. Бареков намира, че трябва да бъдат истинска опозиция, вместо да обикалят около масата на управляващите. Бившият тв водещ анонсира и все още таен, но амбициозен план да изгради мощен опозиционен блок съвместно с Радан Кънев в близките месеци. "Бареков, ако иска, да се омъжи за Радан Кънев, само че не и от наше име", не му остана длъжен Любен Дилов. Той добави, че ББЦ се държи като тв предаване, в което всичко зависи от настроението на водещия.

В момента депутатите на БДЦ са разделени в пропорция 8:6, като шестима са все още верни на Бареков. "Бурята в чаша вода" из парламентарните кулоари даде старт на разправии и по места. През последните дни в различни области местните лидери на скараните коалиционни партньори взаимно си искат оставките, а също и отзоваване на депутатите, минали в противниковия лагер.

По всичко личи, че водевилът тепърва започва, тъй като в ход са пуснати няколко сценария за преформатиране на парламентарния център. Според единия се очертава скоро скараните с Бареков депутати да се отделят и да се влеят в обща група с Патриотичния фронт. Дилов припомни, че подобен замисъл е съществувал и преди изборите, но голямата коалиция била осуетена заради капризите на ББЦ.

Втората вътрешноведомствена драма тресе актива на самата партия, който вече е напълно объркан и отчаян от несвързаните политически ходове на Бареков. В последните месеци ББЦ се тресе от непрекъснати разправии - един през друг бягат депутати, членове на ръководството и цели организации. Всяко напускане се съпровожда с гнусен медиен линч, изсипване на компромати и лични обиди, които пък напълно ликвидират възможността да се провежда смислена политика по който и да било въпрос. Коалицията бе сглобена за броени дни преди изборите на 5 октомври, а успя да се разформира за още по-малко време.

От фактическото разцепление на БДЦ печели най-вече мандатоносителят ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов работи в трудна четворна коалиция със своенравни десни, леви и националистически съюзници, които често объркват танца и се настъпват. Разколът може да му осигури нови допълнителни 8 гласа, които да бъдат крайно необходими за критични гласувания, като решението за пенсионната реформа.

За ББЦ остава славното бъдеще на "истинска опозиция", но преди това партията трябва да си вземе поуки. Тя беше сензацията на евроизборите, където успя да вкара двама евродепутати, представи се изключително силно и на парламентарните, преди да тръгне да се саморазтурва. Може да се каже, че с недостойните сцени в тв студиата и кулоарите ББЦ пропилява с лека ръка надеждите на десетки хиляди избиратели, пуснали бюлетини за тях. Житейският път на ББЦ прилича на действието на печките тип "Циганска любов" - много бързо се пали, гори буйно и лесно изстива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай