Плажът надви и балотажа

Варна пак загърби изборите, по-активни бяха само ромите

Плажът надви и балотажа | StandartNews.com

На балотаж или на плаж - това бе дилемата за варненци в хубавия юлски ден вчера. До обяд край морето беше фул, а и във важната неделя - 7 юли, за политиците, кръчмарите ги надцакаха със суперпромоции. 2 големи наливни бири с цаца се предлагаха в уикенда по 3,40 лв. вместо за 6,80 лв. Затова хората окупираха масово капанчета и чадъри на плажа и оставиха гласуването за късните часове на изборния ден. А за кметския стол на втори тур вчера се бореха независимият кандидат доц. Христо Бозов, подкрепен от БСП, "България на гражданите", още куп партии и поне две дузини неправителствени организации и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних.

"Денят се познава от сутринта", окуражаваха се в избирателните комисии, които с просто око видяха по-висока избирателна активност в деня на балотажа. В 10,30 ч гласувалите бяха два пъти повече от миналата неделя - 4,51%, посочиха от ОИК. В 17,30 ч пък активността стигна 18,70% - с 0,35 повече, отколкото на първия тур. Както са свикнали първи да си плащат данъците, така и пред урните преди всички бяха възрастните варненци. Всеки ден да се гласува, пак ще идвам, но запомнете след 3 месеца ще има и парламентарен вот, беше категоричен 82-годишният капитан Иван Василев, който пусна бюлетината си в ОУ"Васил Априлов".В школото гласува и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних и съпругата му Вилислава.

Стилната млада двойка дойде с малко закъснение. Този път Портних сбърка при собствения си избор в тъмната стаичка и поиска втора бюлетина. Нека да не правим внушения, всичко беше идеално, каза той, но отказа да разкрие какво е сбъркал. В тази връзка социалните форуми пуснаха майтапа , че Портних в суматохата сигурно е гласувал за опонента си Христо Бозов. На първия тур младият мениджър си беше пък забравил личната карта и трябваше да изчака, докато му я донесат.

Спокойно и уверено като на уговорен вече мач се държеше независимият кандидат за кмет доц. д-р Христо Бозов.Той отново дойде да гласува в спортната зала на Медицинския университет със съпругата си Ана. Първото нещо, което ще оправя като кмет, е зелената вълна по кръстовищата, каза той. Шегите в социалната мрежа не подминаха и него. Пристанището на Варна е окупирано от наши и натовски бойни кораби, но не заради балотажа, а заради 17-ото международно учение "Бриз 2013 " . Обаче има и една турска подводница "Биринджи Иньоню" , която е дошла в подкрепа на военния лекар и бивш подводничар Бозов, писаха в сайтовете.
След суматохата от съботните арести заради опити за купуване на гласове в изборния ден пак имаше напрежение по линия на ромския вот.

Полицията направи проверки, свързани със съмнения за алъш-вериш в циганската махала "Максуда". Униформените атакуваха адреси в района на улиците "Д-р Иван Селимински" и "Пеячевич" в присъствието на тв камери и представители на медиите. Журналистите бяха заплашени директно пред очите на полицаите от бившия затворник Румен Иванов, известен с прякора Ружди, който наскоро е излязъл от затвор в Норвегия. Той се развика на снимащите го с думите "Махайте се, защото ще си имате неприятности". Името му от край време се свързва с купуване на гласове и контролиране на ромския вот в "Максуда". За получен сигнал от клуб "Бай Шукри" на улица "Петко Напетов" в гетото за купуване на гласове алармира заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев. Той уточни, че сигналът е препратен към полицията.

От училище "Отец Паисий" в същата махала пък дойде сигнал, че там на дланите на гласоподаватели е изписана цифрата на един от кандидатите за кмет. 80-годишната Станка Димитрова, бдителна наблюдателка на "Коалиция за България" разказа пред "Стандарт" за новия почин за манипулирано гласуване при циганите . Тя обаче не разбрала, че господинът , който ги пресрещал, изписвал на ръцете им номер 5 , който е на кандидата, подкрепян от нейната коалиция. Бабата не схвана куриоза, който сътвори, но се биеше в гърдите, че е за честни избори и хич не й пука. От ГЕРБ пък алармираха за седем коли, извозващи мургави избиратели от и към секции 370 и 450 на територията на Каменар .

Така или иначе в крайна сметка никой не бе заловен за купуване на гласове, защото пазарлъкът вървеше в потайни кафенета и задни улички, далеч от избирателните секции. Според запознати тарифата за глас на балотажа стигнала 100 лева. На първия тур търговията беше вяла и избирателната активност в ромските махали и в село Каменар беше рекордно ниска спрямо изборите през последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай