"Пиротска" като втора Катуница

Цветлин Йовчев трябва да озапти и имигрантската престъпност, и бесовете на националистите

"Пиротска" като втора Катуница | StandartNews.com

Нападението над 20-годишната Виктория Христова през нощта в петък срещу събота на улица "Пиротска" притежава разрушителен потенциал, който може да го превърне във втора Катуница. За щастие животът на девойката е вън от опасност, след като е била наръгана с нож в 2 ч. през нощта. Добре е също, че полицията вече е разкрила самоличността на извършителя и го преследва по петите.

Бързината на разследването и засиленото присъствие на въоръжени части на МВР в района на този етап предотвратиха ескалацията на напрежението и надигането на вълна от насилие. Сега е важно насилникът бързо да бъде арестуван и изправен пред правосъдието.

Лавинообразното увеличение на имигрантския поток през границата с Турция се оказа изпитание не само за възможностите на държавната машина, но и за нервите на обществото. 3/4 от бежанците търсят спасение далеч от войната в Сирия, но заедно с тях у нас попадат и търсещи късмета си

гурбетчии и авантюристи от Северна и Централна Африка

Сраженията в Леванта вече прокудиха от родните им места към съседни страни над 2 млн. души, като Ливан, Йордания и Ирак (с изключение за кюрдите) затвориха границите си със Сирия и спряха да приемат изгнаници. Единственият изход за тях остана Турция, през която те се насочват към Западна Европа. Сред нелегалните имигранти има всякакви - близо половината са деца, намират се такива с добро материално положение, но също и голтаци и хора с престъпни наклонности. Именно последните с техните криминални деяния могат да запалят фитила на омразата и насилието, които и без това кипят в обществото от години насам. Няколко тежки инцидента са в състояние да събудят най-мрачните чувства на столичните младежи и да породят трайни ксенофобски настроения, които

да прераснат в кървави междуособици

От тези тъмни страсти най-добре могат да се възползват националистическите партии и неслучайно "Атака" и ВМРО са в челото на антиимигрантските протести. И двете формации настояват за незабавното изгонване на пришълците и затварянето на българо-турската граница. Страната ни загрява за поредните избори (за Европарламент, ако няма предсрочни за Народно събрание) и козът с лошите чужденци със сигурност ще бъде ударен на масата.
Достатъчен е и най-бегъл поглед на случващото се в Европа и по света, за да се убедим, че идват нерадостни дни за чужденците навред. В Гърция, където според различните данни живеят между 500 и 700 хиляди нелегални имигранти, се пръкна влиятелната неонацистка партия "Златната зора", която извършваше погроми над цветнокожите и след бруталното убийство на рапър антифашист стана обект на криминално разследване. Не бива да се забравя, че влиянието на "Златната зора" се засили след няколко нападения над гърци, които бяха дело на чужденци. Наскоро и в Москва избухнаха безредици след убийство, извършено от "лице от кавказка националност". Да не говорим за това, че в добрата стара Англия един от най-тиражните булевардни вестници "Дейли Мейл"

призова за "кръстоносен поход" срещу нахлуващите българи

и румънци.
Засиленият натиск към МВР и заплахата от кървави размирици трябва спешно да получат адекватен отговор от властите. Няма да е излишно президентът Росен Плевнелиев най-сетне да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който да обмисли тактика и стратегия за справяне с проблема. В частност шефовете на ДАНС и другите спецслужби могат да запознаят политиците с доклади върху положението в Близкия изток и изгледите войните там да се разширят и да засилят бежанския поток към нас. България има своите ангажименти по линия на Конвенцията за бежанците и няма как да откаже да даде подслон и убежище на жертвите на войната. Страната ни обаче няма нито финансови възможности, нито капацитет за интеграция на големи маси имигранти. Наложително е правителството спешно да започне преговори с Турците, откъдето минава т. нар. източен средиземноморски маршрут на имигранти към Европа. Ако Анкара не прояви решителност и воля да спре човешкото цунами, в следващите месеци и години трябва да сме готови да посрещнем десетки хиляди, което би било непосилно. Кабинетът на Орешарски не бива особено дълго да умува и върху строителството на стена на границата, ако стигне до извода, че в близките години

разпадите на цели държави ще продължат

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който днес е на мушката на националистите, държи козовете по тези теми. От неговите усилия, както и от работата на полицията, граничните власти и Агенцията за бежанците зависи дали страната ни ще преживее пожара на насилието, или пък ще се справи с огромните предизвикателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай