Петър Пешев: Без компромис срещу слуховете за банки

Петър Пешев: Без компромис срещу слуховете за банки  | StandartNews.com

Петър Пешев, Bull Trend Brokerage LTD

Американските индекси приключиха седмицата с минимални седмични разпродажби, докато волатилността на европейските борси бе по-голяма. Станахме свидетели на едно неколкогодишно поскъпване на международните фондови борси, като все повече инвеститори се притесняват, че неизбежната корекция е съвсем близо. От друга страна, живеем в свят на рекордно ниски лихви, което стимулира ръста в цените на реалните и финансовите активи. При всички положения една корекция в диапазона 10-15% ще е здравословна за дългосрочното развитие на фондовите борси. Защото колкото по-голямо е възходящото движение като ценово изменение и време, толкова по-бърза и по-дълбока корекция ни очаква след това.

За втора поредна седмица еврото поскъпва спрямо долара, като затвори при ниво от 1.365 долара за евро, или с 0,4% по-високо спрямо предходната седмица, оставяйки средносрочния тренд възходящ. Британският паунд поскъпна за четвърта поредна седмица и затвори на ниво от 1.704 долара за паунд, маркирайки 6-годишен максимум. Австралийският долар и новозеландският долар също поскъпнаха през седмицата спрямо щатския долар. Бягството от американската валута по-скоро сигнализира за нарастване на желанието за поемане на по-големи рискове. Изказванията на представители на Европейската централна банка, че ще се борят със скъпото евро и че намаляването на основната лихва, което е факт от началото на юни, е само началото на серия от мерки, с които ще се цели задвижване на кредитирането и икономиката на еврозоната, засега не успяват да доведат до по-ниски нива на еврото спрямо долара.

Борсовите котировки на златото и среброто се търгуваха с минимални изменения през седмицата, докато петролът сорт брент и щатският суров петрол поевтиняха с над процент. Сривът в котировките на памука продължи и през изминалата седмица, като за последните два месеца борсовата стока е изгубила 21% от стойността си. Соята също бе подложена на разпродажби, като цената й се понижи с близо 3% за седмицата, докато цените на царевицата и пшеницата консолидираха около средносрочните си минимуми. Слаби изменения се наблюдаваха и при цените на борсово търгуваните метали цинк, алуминий, мед и никел.

В разрез на световната борсова динамика котировките на българските акции регистрираха сериозни спадове, особено банковите книжа. Борсовият индекс SOFIX изгуби малко над 3% за седмицата, като основен принос за този спад имат акциите на Първа инвестиционна банка, "Булгартабак холдинг", Централна кооперативна банка и Фонд за недвижими имоти БГ, които се обезцениха с между 6 и 25%. Водач в спада са акциите на ПИБ. Слухове за състояние на банките се разпространяват като зараза и седят в основната на негативната борсова динамика.

Трябва да е ясно, че никоя банка в света не поддържа големи парични наличности, с които да може да обезпечи на момента изтеглянето, дори и на 5% от депозитите й. Банките работят с парите и ги влагат в кредити и инвестиции, които преобладаващо са с времеви хоризонт от над една година. И ще отнеме време и средства да бъдат продадени на момента. Прави впечатление, че много политици, анализатори и журналисти, които коментират темата в България, бъркат понятията "липса на ликвидност", "неплатежоспособност", "несъстоятелност", "банкрут", "фалит" и др. Трябва да е ясно, че българските банки са много добре капиталово обезпечени, но заради слухове някои от тях са атакувани от депозанти, действащи свръхемоционално, като панически се стремят да изтеглят депозираните в банката суми. На всяка банка, обект на такива тегления, ще й е нужно малко повече време, за да продаде част от притежаваните по-неликвидни активи, за да получи свежи средства, с които да обезпечи заявките за тегления.

Не трябва да се забравя, че депозитите и разплащателните сметки са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете до размера на левовата равностойност на 100 хил. евро за всяка сметка в отделна банка. Ако тези слухове продължат да тормозят обществото и по-податливите на слухове продължат с поведението си да всяват паника, то съвсем очаквано ще е БНБ да наложи мораториум върху тегления на средства над определен минимум, както и други мерки, с които да се нормализира дейността на банковите институции. Разбира се, отговорните институции трябва безкомпромисно да се намесят, за да се прекратят спекулациите и слуховете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай