Печеливши са само акциите на ЕРП-тата

Печеливши са само акциите на ЕРП-тата | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Безвремието в политическото управление на страната, заедно с все по-ожесточената корпоративна война, в която са замесени няколко ключови борсови компании като Корпоративна търговска банка, "Булгартабак холдинг" и други наливат все повече песимизъм в настроенията на инвеститори и спекуланти на Българска фондова борса. В момент, в който една голяма част от световните капиталови пазари покоряват връх след връх, включително и пазарите в региона на Южна и Югоизточна Европа, фондовата борса в София преживява вече неколкомесечна низходяща корекция на дългоочаквания нов възходящ тренд, започнал преди около три години.

Икономиката продължава да е в застой, нещо по-лошо започва да изостава от средния икономически ръст за ЕС, което се е случвало много рядко, откакто България стана член на съюза. Кредитната агенция Standard and PoorТs свали рейтинга на страната с констатациите, които не са тайна за повечето икономисти - липсват реформи във все по-затъващи сектори като управлението на държавни предприятия (БДЖ, енергетика и т.н.), здравеопазване, пенсионно дело, които от финансови дупки са на път да се превърнат в бездни, от които трудно ще се излезе. Популизмът, с който държавното управление се намесва в редица сектори, увреди сериозно инвестиционния климат и инвестициите продължават да се понижават от и без това символичните си предходни стойности.

Местните участници на фондовата борса в София са напълно наясно с тези негативни фактори и, без те да им бъдат съобщавани от водеща кредитна агенция, но за отношението на чуждите инвеститори такава новина е много лоша особено в момент, когато тенденцията по света е по-скоро към увеличаване на рейтингите на другите държави или най-малкото повишаване на перспективата им.

От политическата криза май единствените печеливши ще се окажат енергоразпределителните и енергоснабдителните компании от групите на "ЧЕЗ" и "Енерго-Про", чиито бизнес перспективи бяха брутално ограничени от ДКЕВР през последната година в нескопосан опит да бъдат задържани ниските цени на тока. Очевидно инвеститорите очакват промяна на държавното управление през есента и нов по-прагматичен и рационален подход към сектор енергетика, защото акциите на тези дружества са едни от малкото, които не поевтиняват през юни, дори някои от тях поскъпват.
На международните пазари оптимизмът продължава да властва, след като Федералният резерв продължи с плана си за оттегляне на монетарните стимули, зареден с по-висок оптимизъм за икономическото развитие на САЩ. Най-запомнящата се реакция на пазарите на случващото се през седмицата беше обръщането на сентимента при златото. Жълтият метал рязко започна да поскъпва, след като инвеститорите започнаха да закриват масово късите си позиции, основавайки се на геополитическото напрежение в Ирак, Украйна, както и на очакването, че централните банки ще запазят рекордно ниските си основни лихви още дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай