Четвъртък,

От ситуацията с "Южен поток" губят всички

От: Администратор -
1625
От ситуацията с "Южен поток" губят всички
A
A
A

Ройтерс

Дипломатическата победа на Европейския съюз да принуди Кремъл да отмени проекта "Южен поток" създава и главоболие на Брюксел: как да излезе с алтернативен източник на газови доставки за Югоизточна Европа.

Въпреки че след кризата в Украйна проектът стана политически "токсичен", газопроводът бе целесъобразен за страни като Сърбия, България и Унгария, тъй като предлагаше възможност за газови доставки, заобикалящи Украйна и следователно изложени на по-малък риск от прекъсвания.

Има и други идеи за сигурни алтернативни доставки за Югоизточна Европа, но никоя от тях не е в толкова напреднал стадий като "Южен поток", което изправя страните в региона пред няколко години на несигурност.

"Това е ситуация, при която всички губят. Няколко държави наистина имат проблем със сигурността на доставките", посочи европейски източник, пожелал анонимност, по повод решението на Москва да се откаже от "Южен поток".

В България днес някои представители на властите изглежда са се вкопчили в надеждата, че "Южен поток" не е мъртъв и все още може да бъде постигнато компромисно решение.

Сега в много страни вниманието се насочва към въпроса как може да се покрие недостигът на газови доставки, оставащ след "Южен поток".

Най-обещаващата възможност, подкрепяна от Запада - газопроводът "Набуко" за пренос на газ от Каспийско море през Турция до България и след това до Австрия, бе изоставена отчасти защото търсенето не бе достатъчно да покрие и този проект, и "Южен поток".

Решение, което сега е на дневен ред, е предложението да се свърже газов център в Словакия (захранван чрез доставки от различни източници) с Балканите чрез тръбопровод, преминаващ през югозападния край на Украйна и през Румъния до България.

Предложение за построяване на терминал за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк отново привлича вниманието. Там ще бъдат разтоварвани танкери, пренасящи газ от Катар, Алжир, а в перспектива и от САЩ. След това "синьото гориво" може да се транспортира до Унгария и до останалата част от Балканите. Правителството на САЩ подкрепя проекта.
"Новото развитие (отмяната на "Южен поток") определено увеличава перспективите терминалът на Кърк да бъде изпълнен като надежден маршрут за алтернативни доставки", каза днес източник от хърватското министерство на икономиката.
Трети вариант е Трансадриатическият газопровод - ТАП (TAP). Както и при "Набуко", идеята е чрез него газ от азербайджанските находища в Каспийско море да бъде транспортиран през Турция до Европа. Консорциумът ТАП отказа да направи коментар.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com