Петък,

Освен геополитика има и други причини

От: Администратор -
2289
Освен геополитика  има и други причини
A
A
A

Първан Симеонов,
"Галъп"

Речта на Ахмед Доган е толкова вярна, ясна и логична, че очевидно зад нея има нещо друго. Когато основното подозрение към една партия е, че е зачената като проруска, пък се превърнала в протурска, да излезе Доган и да каже точно това, изглежда като пращане на обществото и анализаторите за зелен хайвер. Крие се нещо друго, много по-прагматично и то може би е свързано с неубедителния резултат на ДПС на местните избори. Там имаше и заявка да се докаже несъстоятелността и ненужността на реформаторите, това не се се случи.

Най-вероятно става дума за напрежение вътре в партията, в основния етнос. Най-вероятно това е вот на недоверие на г-н Доган към г-н Местан. И най-вероятно този вот ще бъде облечен в някаква сериозна причина и е търсен повод. Едва ли това са реалните мотиви.

Истина е, че от известно време назад ДПС наистина звучи наистина много по-проатлантически, имаше и знакова среща с Ердоган. Така върху ДПС тегне подозрение, че е прекалено близко до САЩ, и прекалено до Турция - нещо, което не е бивало преди това.
ДПС има сложна геополитическа роля - през тази партия минава част от нашата стабилност, без съмнение.

Смяната на курса вади
движението от изолация

Юрий Асланов, "АФИС"

Ахмед Доган не е политик, който говори, без да има идея какво конкретно да направи. Ако има смяна на върха на ДПС, ще има и смяна на курса на партията, което е съществено за бъдещата обща политическа конфигурация на управляващото мнозинство.

Доган е опитен политик и си дава сметка, че досегашното поведение на ДПС не само не печели привърженици, което личи по изборните резултати, но и обезкуражава и досегашните симпатизанти. И най-важно, че изолира движението от българското общество - нещо, което докато той беше начело на движението, успяваше да преодолява. Като прибавим традиционните предразсъдъци към всичко турско и доминиращите русофилски настроения в страната, Доган не може да не си дава сметка, че заявената, най-твърда в сравнение с всички останали, позиция срещу Русия и в полза на Турция, натиква ДПС в ъгъла. И той се опитва да го изведе. Местан допусна поредица от тактически грешки, които в крайна сметка се оказаха много коварни. Той реши, че може да извлече дивиденти от внезапната смяна на посоката и приобщаването към различни политически формации вляво и вдясно. Така през 2014 г. предизвика предсрочни избори, оттегляйки подкрепа от кабинета "Орешарски", а сега се опитва да се приобщи към управляващата коалиция.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички