Освен геополитика има и други причини

Освен геополитика  има и други причини   | StandartNews.com

Първан Симеонов,
"Галъп"

Речта на Ахмед Доган е толкова вярна, ясна и логична, че очевидно зад нея има нещо друго. Когато основното подозрение към една партия е, че е зачената като проруска, пък се превърнала в протурска, да излезе Доган и да каже точно това, изглежда като пращане на обществото и анализаторите за зелен хайвер. Крие се нещо друго, много по-прагматично и то може би е свързано с неубедителния резултат на ДПС на местните избори. Там имаше и заявка да се докаже несъстоятелността и ненужността на реформаторите, това не се се случи.

Най-вероятно става дума за напрежение вътре в партията, в основния етнос. Най-вероятно това е вот на недоверие на г-н Доган към г-н Местан. И най-вероятно този вот ще бъде облечен в някаква сериозна причина и е търсен повод. Едва ли това са реалните мотиви.

Истина е, че от известно време назад ДПС наистина звучи наистина много по-проатлантически, имаше и знакова среща с Ердоган. Така върху ДПС тегне подозрение, че е прекалено близко до САЩ, и прекалено до Турция - нещо, което не е бивало преди това.
ДПС има сложна геополитическа роля - през тази партия минава част от нашата стабилност, без съмнение.

Смяната на курса вади
движението от изолация

Юрий Асланов, "АФИС"

Ахмед Доган не е политик, който говори, без да има идея какво конкретно да направи. Ако има смяна на върха на ДПС, ще има и смяна на курса на партията, което е съществено за бъдещата обща политическа конфигурация на управляващото мнозинство.

Доган е опитен политик и си дава сметка, че досегашното поведение на ДПС не само не печели привърженици, което личи по изборните резултати, но и обезкуражава и досегашните симпатизанти. И най-важно, че изолира движението от българското общество - нещо, което докато той беше начело на движението, успяваше да преодолява. Като прибавим традиционните предразсъдъци към всичко турско и доминиращите русофилски настроения в страната, Доган не може да не си дава сметка, че заявената, най-твърда в сравнение с всички останали, позиция срещу Русия и в полза на Турция, натиква ДПС в ъгъла. И той се опитва да го изведе. Местан допусна поредица от тактически грешки, които в крайна сметка се оказаха много коварни. Той реши, че може да извлече дивиденти от внезапната смяна на посоката и приобщаването към различни политически формации вляво и вдясно. Така през 2014 г. предизвика предсрочни избори, оттегляйки подкрепа от кабинета "Орешарски", а сега се опитва да се приобщи към управляващата коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай