Обвиняват Понта в схема с фалшиви фактури

Обвиняват Понта в схема с фалшиви фактури | StandartNews.com

Според румънските власти престъпленията, в които е заподозрян румънският премиер Виктор Понта, са били извършени, докато той е имал частна адвокатска практика - 2007 - 2008 г. В съобщение на специализираната прокуратура се твърди, че разследването срещу Понта е свързано с делото на сенатора и бивш министър Дан Шова, който също е обвинен в злоупотреба с власт. Премиерът е заподозрян в използване на фалшиви фактури от адвокатската кантора "Шова енд Асошиейтс", с които се смята, че си е купил два луксозни апартамента и лек автомобил.

Дан Шова е състудент на Понта и негов много близък приятел. Шова е сенатор в горната камера на парламента. И откакто фигурира в икономическото и политическото пространство, винаги е бил подозиран в далавери. Започват да го разследват още от 2011 г., когато кроял планове за две електроцентрали - "Турчен" и "Ровинари" (това са имена на градовете, където се намират елекроцентралите). Дан Шова сключва договор за юридическо обслужване на тези две централи, като това се заплаща на час. Сключва и договор за 3% от печалбата на спечелените дела. При проверката на документи се оказва, че

кантората на Шова е обслужвала електроцентралите по 26 часа в денонощие!

Парите се делят - една част остават у Шова, друга част отиват при съответните директори на тока. А що се касае до трите процента от спечелените дела - и в този случай кражбата е гарантирана. Например фирмата "Х" е получавала електричество от централата "Ровинари", но не е плащала. Тогава централата завежда дело за погасяване на задълженията, което се печели автоматично. Сумите са много сериозни, над 150 - 200 млн., а 3 % от тях са 4-5 милиона. Те отиват в кантората на Шова, който от своя страна връща една част на шефа на електрото, останалото е за него. Така и с Понта сключва договор за адвокатско обслужване, като схемата продължава да работи. Междувременно Шова му купува скъп автомобил, с който Понта участва в ралита. Дан Шова е обвинен за 3 млн. кражба на държавни пари, а Понта само за 185 хил., ако не смятаме и автомобила, който е на стойност над 150 хил. евро, японски, специално пригоден за рали. Изведнъж автомобилът е откраднат, прибират се и парите от застраховката. През цялото това време Дан Шова е закрилян от сенаторския си имунитет. Понта се забърква в сладката схема. В резултат му лепват 19 обвинения, от които 17 за издаване на фалшиви фактури. Тези фактури са и с неверно съдържание.

Издънката се потвърждава след разпитване на всичките адвокати

които и по устни твърдения и по документални са извършвали абсолютно една и съща дейност. След проверка на разследващите органи се вижда, че обяснението за вида дейност на всичките фактури е едно и също. Просто са направили "копи - пейст". И така, с крадените държавни парички Понта си е купил два луксозни апартамента. А другарчето си Шова го назначава 3 пъти за министър.

След всички доказателства вероятно ще се вземе решение за свалянето на имунитета му. Прокуратурата в Румъния е желязна, тя не се занимава с политика. Ако при нас такива неща могат да минат по давност, то в Румъния това е невъзможно, защото срокът за давност е много по-дълъг. В прокуратурата "антикорупция" са назначени 94 прокурори, които взимат заплата 5000 евро. Това ги прави неподкупни. Тези прокурори влизат в съда изключително подготвени. Дори съдията да е подкупен, техните доказателства са толкова неоспорими, че съдията не би могъл да вземе друго решение, освен правилното. Тази прокуратура работи в тясно сътрудничество с тайните румънски служби за информация - SRT, които са наследници на "Securetate" .

Понта ще се опита да използва имунитета си, някои политически похвати и т.н. Но съм убеден, че прокуратурата антикорупция ще успее да го осъди.

Записа Оля Ал- Ахмед

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай