Неделя,

Няма да има за кого да се плаче

От: Администратор -
1536
Няма да има за  кого да се плаче
A
A
A

Днешното фрийкшоу ще свърши подобаващо - със забрава

Райко БАЙЧЕВ

Немалко са видели кадрите от поклонението пред Трифон Иванов. Разплаканият Стоичков над ковчега на Капитана. Побелялата Пенева чета, дошла да изпрати железния номер три с химна.

Заедно с тъгата обаче всеки е почувствал и друго - огромна благодарност към поколението на 94'та. Ако можеше паметта ни да се изследва в детайл, вероятно дори при пораженията на Алцхаймер, последният спомен, който би угаснал в мозъка на нашето поколение, ще е летящият към топката Лечков.

Измежду всеобщия траур обаче, в интернет могат да се намерят и коментари от друг тип. Те гласят: "Завиждам ви, че сте гледали тези мачове! Яд ме е, че не съм бил роден в онези години!"

Наистина е за яд. И бедата е, че ако ние помним онова лято, най-младите поколения минават през десетилетия, след които изобщо няма да има за кого да се плаче. Отрязъкът от съвремие, който ни е връчен, отдавна е повредил симетрията между известност и заслуги. Това би довело до крайно безинтересни прощавания.

След време някой ще напише - почина еди си кой, финалист в риалити шоу през далечната две хиляди и някоя. Изгубил финала само с два процента разлика с победителя. Вдигаше си скандали с една миска. И пеел. Записал песен дори, казваше се "Лято е" (пусна я през лятото). В нея се пееше: "Лято е, лято е, лято е". После в хаотичен ред се изброяваха различни български курорти. В клипа беше поканил всички от риалитито и те танцуваха. А един път по "Папараци" го снимаха как ходи пиян по "Раковска". Беше известен от 2005-та до 2020-та година. Тогава го даваха по всички телевизии и никоя не можеше да обясни защо.

Продуцентите гурута вдигаха поучително пръст. Казваха: "Това искат хората". Хората разперваха ръце и казваха: "Това дават по телевизията". Добре. Сега обаче този човек си отиде и никой не разбра - защо живя пред камерите, а никой не се трогва от смъртта му?

Месеци по-късно, нова трагедия ще сполети нацията. Ще си отиде политик. Кратка сводка ще напомни за биографията му. Посрещнал въодушевен промените като член на СДС в началото на 90-те. По либерални съображения преминал към ДПС в края. Депутат от НДСВ в 39-тото народно събрание и експерт към БСП в 40-ото. В интервю за столичен всекидневник споделил обаче, че никога не би работил за ГЕРБ, понеже това е "срещу принципите ми". На снимката се вижда как държи много голям сом - репортерката се сетила да го пита кое е любимото му хоби и той разказал как го хванал на язовир "Цонево". Накрая на живота си издава книга с мемоарите си. Вестниците пишат, че на премиерата е отишъл "политическия, бизнес и финансов елит в София". Имали са общи далавери. На задната корица този продажен тип е представен като "Вечният Оцеляващ, който разказва истории за власт и още нещо". Но ето, вече го няма този политик. А откакто не е измежду живите, настъпило и голямо объркване: инициативен комитет иска да постави паметна плоча пред дома му, но се чуди къде точно - имал е 12 апартамента в София.

След време няма да има за кого да се пее химнът. Липсата на герои ще спре дори да прави впечатление. Великото фрийкшоу ще си отиде с фанфари и безразличие - като диктатор в разказ на Маркес. Някой постоянно ще бърка залите за поклонение.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички